Statul vine în ajutorul cuplurilor infertile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii va suporta costurile necesare fertilizării in vitro pentru 250 de cupluri, în cadrul Programului Naţional de Fertilizare. Programul va fi funcţional începând cu anul 2010 şi se va adresa, în principal, cuplurilor cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani.

În cadrul Programului de Fertilizare in vitro, statul va suporta doar prima procedură de fertilizare pentru cuplurile eligibile. Dacă va fi necesară repetarea procedurii, costurile ulterioare vor fi suportate de către respectivele cupluri.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, bugetul alocat noului program este de aproximativ 500.000 de euro anual. Procedura de acces la fonduri şi modul de implementare a programului nu sunt încă finalizate.

Sunt necesare proceduri repetate

În opinia specialiştilor, susţinerea financiară din partea statului pentru o singură procedură de fertilizare in vitro nu este suficientă.

"Rata de succes nu depăşeşte 30 la sută în cazul fertilizării in vitro, acest lucru fiind valabil, în general, când vorbim de fertilizarea asistată, nu doar de această metodă", explică profesorul doctor Petru Brătilă de la Spitalul Filantropia din Capitală.

Fertilitatea scade după 35 de ani

După vârsta de 35 de ani se reduc şansele femeilor de a rămâne însărcinate. Acest lucru este cauzat de faptul că numărul de ovocite cu care se nasc femeile este fix. Ele sunt eliberate, sub formă de ovule, în timpul procesului numit ovulaţie, iar cele rămase în ovare îmbătrânesc.

Dacă la naştere dispunem de aproximativ două milioane de ovocite din care se pot dezvolta ovule, la 40 de ani mai rămânem doar cu câteva sute. Dar şi fertilitatea bărbaţilor scade după 35 de ani, calitatea şi mobilitatea spermatozoizilor fiind diminuate după această vârstă, la fel şi cantitatea de substanţe nutritive din lichidul seminal.

În mod normal, un cuplu sub 35 de ani este considerat infertil după un an de încercări eşuate, dar la cei care au deja această vârstă, infertilitatea este declarată după şase luni de încercări.

Infecţiile sexuale scad şansele de procreare

Printre cele mai întâlnite cauze ale infertilităţii feminine se numără inflamaţiile genitale cauzate de boli cu transmitere sexuală şi malformaţiile congenitale ale uterului care nu permit conceperea sau menţinerea sarcinii.

„Avorturile repetate produc la rândul lor inflamaţii ale tractului genital şi fac dificile viitoarele sarcini, la fel şi tulburările endocrine ale ovarelor, tiroidei sau ale suprarenalei", explică prof. dr. Petru Brătilă.

În cazul bărbaţilor, infertilitatea poate fi congenitală, când defectele sunt de natură anatomică, sau dobândită, cauzată de stilul de viaţă nesănătos. „Stresul, fumatul, dieta nepotrivită, alcoolul, poluarea şi lucrul într-un mediu toxic pot fi vinovate de infertilitatea masculină", adaugă specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite