Spune-mi ce mananci, ca sa-ti spun cum traiesti - Rubarba - o leguma bogata in calciu
0Cunoscuta si sub numele de revent sau rubarbar, rubarba este renumita pentru virtutile sale medicinale. Din Orient, rubarba a ajuns in tari din Europa abia prin Evul Mediu, iar francezii au folosit-o,
Cunoscuta si sub numele de revent sau rubarbar, rubarba este renumita pentru virtutile sale medicinale. Din Orient, rubarba a ajuns in tari din Europa abia prin Evul Mediu, iar francezii au folosit-o, in scopuri medicinale, printre primii. In ciuda numelui, ce face trimitere spre un patruped, aceasta leguma ce seamana cu telina (doar ca are frunze mai mari si radacina subtire de culoare roz) este, in primul rand, o bogata sursa de calciu pentru anemici. O cana cu rubarba pregatita sub forma de compot, de exemplu, contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Doar ca rubarba nu are in compozitia sa grasimi. Specialistii considera ca aceasta leguma este o formidabila alternativa pentru cei care au intoleranta la produsele lactate. Printre virtutile medicinale care au facut-o celebra in topul legumelor amintim: este un purgativ care combate constipatia; ca tonic amar se recomanda persoanelor care nu au pofta de mancare; de asemenea, rubarba combate parazitozele intestinale, mentine tensiunea la cote normale si previne unele forme de cancer, printre care pe cel rectal. Prin cantitatea de calciu pe care o contine, ne ajuta sa avem dinti sanatosi. Fitoterapeutii atrag atentia consumatorilor sa nu foloseasca frunzele in nici un preparat, pentru ca ele contin acid oxalic, o substanta foarte toxica. Cand rubarba este folosita sub forma de salata, pentru ca este amara, specialistii recomanda sa fie indulcita cu miere sau amestecata cu fructe dulci - banane, portocale, zmeura si caise.