Sportul poate avea efecte miraculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-un sfert de oră de alergat puteţi arde 100 de calorii
Într-un sfert de oră de alergat puteţi arde 100 de calorii

Activitatea fizică practicată cu regularitate reduce riscul afecţiunilor grave. Tinerii sănătoşi care nu fac sport prezintă reduceri ale debitului cardiac cu 28 la sută şi ale capacităţiii respiratorii cu 30 la sută, ceea ce corespunde unei îmbătrâniri cu 30 de ani.

Beneficiile sportului asupra sănătăţii sunt multiple. „Activitatea fizică regulată asigură reglarea metabolismului, reduce stresul, combate insomniile, îmbunătăţeşte respiraţia, circulaţia sanguină şi digestia. De asemenea, asigură dezvoltarea fizică şi psihică a tinerilor, fortifică sistemul osos şi articulaţiile. În plus, previne şi combate obezitatea, previne diabetul, bolile cardiovasculare, reumatismul şi osteoporoza. Sportul asigură buna funcţionare a sistemulului nervos, prin oxigenarea corespunzătoare a creierului, şi, nu în ultimul rând, creşte încrederea în sine", afirmă instructorul de fitness Luiza Bucur (www.luiza-bucur.ro).

În plus, studiile recente arată că activitatea fizică stimulează dezvoltarea celulelor nervoase şi opreşte evoluţia proceselor inflamatorii.

Cercetătorii suedezi au descoperit că persoanele care fac minimum 90 de minute de sport pe săptămână obţin rezultate mai bune la testele cognitive decât cele care nu fac mişcare.

Chiar şi în cazul perechilor de gemeni, rezultatele testelor de inteligenţă au fost mult mai bune în cazul celor care au desfăşurat câteva zeci de minute de activitate fizică zilnic.

Scade riscul de cancer de sân

Sportul are efecte benefice şi împotriva cancerului de sân, afirmă cercetătorii de la Universitatea „Arnold" din Carolina de Sud. Specialiştii au efectuat un studiu în care au inclus 14.000 de femei.

În cazul femeilor care practică sport, riscul de îmbolnăvire scade cu 20 la sută, iar efectul este potenţat după menopauză, când fiecare oră de exerciţii practicate săptămânal reduce riscul de cancer mamar cu 6 la sută. În ceea ce le priveşte pe femeile care suferă de
cancer de sân, între trei şi cinci ore de aerobic pe săptămână reduc considerabil riscul de a deceda din cauza acestei boli.

Ajutor în renunţarea la fumat

Un alt beneficiu al practicării regulate a unei activităţi fizice este acela că poate fi un real ajutor pentru persoanele care vor să renunţe la fumat. Plimbările într-un ritm alert combat dependenţa de nicotină, deoarece reduc stresul şi scad dorinţa de a fuma. Sunt recomandate 30 de minute de activitate fizică pe zi, de cinci ori pe săptămână.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

Dosar: Celulele stem, speranţă în bolile grave
Câte tipuri de celule suşă există şi ce afecţiuni se pot trata cu ajutorul lor
Cum se pot recolta ele şi ce termen de valabilitate au
Care sunt utilizările lor în chirurgia estetică
Cele mai noi terapii anticancer
Temperatura indică starea organismului
3 analgezice naturale pentru dureri musculare
Dieta corectă a bolnavului de gută
Kinetoterapie după un accident vascular cerebral
5 obiceiuri care şubrezesc o relaţie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite