Sportul, benefic pentru articulaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mersul pe bicicletă previne degradarea articulaţiilor Foto: Shutterstock
Mersul pe bicicletă previne degradarea articulaţiilor Foto: Shutterstock

Încheieturile sunt supuse constant procesului de uzură şi de degradare, iar dacă sunt suprasolicitate, aceste procese se accelerează. Practicarea unei activităţi fizice şi controlul greutăţii corporale menţin sănătatea articulară, spun specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, marcată astăzi.

Activitatea fizică este un factor esenţial pentru întreţinerea şi pentru protejarea articulaţiilor, ţinând cont că putem moşteni cu toţii un anumit risc de a dezvolta reumatism articular. „Mişcarea articulară este necesară pentru a asigura o bună lubrifiere a cartilajelor, cu evitarea procesului de peliculizare a lichidului sinovial", explică medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana-Ozana Tache de la Centrul Medical Care din Bucureşti.

O bună calitate a lichidului sinovial aflat în articulaţiile noastre este menţinută prin mişcarea acestora. Este indicat să practicăm activităţi de întreţinere a condiţiei fizice şi a unei bune funcţionări a aparatului locomotor, în general, şi a articulaţiilor, în special, cu o frecvenţă de două-trei şedinţe pe săptămână. Activităţile fizice recomandate de specialişti sunt: înotul, mersul pe bicicletă, joggingul, tenisul, voleiul, baschetul, fotbalul, badmingtonul, toate realizate cu o încălzire prealabilă, şi nu la nivel competiţional.

„Iarna, aceste activităţi se pot desfăşura în săli special amenajate sau în centre sportive, săli de fitness, gimnastică, centre de sănătate, în care se pot utiliza şi diferite echipamente de fitness, cardio, precum banda de alergare, sau echipamentele cu greutăţi. Eficiente sunt şi exerciţiile pilates, yoga sau tae-bo", recomandă medicul Georgiana-Ozana Tache.

Menţinerea greutăţii, esenţială

În afara stimulării lichidului sinovial, practicarea unei activităţi fizice prezintă şi un alt beneficiu: ele combat obezitatea, care supraîncarcă articulaţiile, în special pe cele ale genunchilor, şoldurilor, gleznelor şi pe cele mici ale picioarelor. Ca urmare a obezităţii, se deteriorează cartilajul articular, calitatea lichidului sinovial se modifică, musculatura se depreciază şi nu mai fixează articulaţiile corespunzător, atunci când efectuăm anumite mişcări. „În acest context, apare deteriorarea părţilor moi care formează sau înconjoară articulaţia, iar în final, se înregistrează un exces de lichid sinovial, articulaţia deformându-se şi devenind dureroasă şi instabilă. Acest lucru duce la o deteriorare ulterioară, ce poate fi oprită prin imobilizarea articulaţiei şi prin urmarea unui program fizical-kinetic de recuperare medicală. De asemenea, este necesară administrarea unor suplimente articulare recomandate de medicul specialist pentru întreţinere metabolică şi structurală", explică medicul Georgiana-Ozana Tache.

Specialiştii afirmă că şi încălţămintea este extrem de importantă în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii articulaţiilor. În acest sens, talpa interioară a încălţămintei trebuie să preia şocurile la care sunt supuse articulaţiile în timpul mersului sau practicării unei activităţi fizice, să corespundă formei piciorului, susţinând curburile fiziologice şi facilitând mobilitatea articulară.

Broccoli previne artrita

Cele mai recente studii arată că, în viitor, broccoli ar putea reprezenta baza pentru un posibil tratament pentru artrită (inflamaţie la nivelul articulaţiilor de la nivelul mâinilor, picioarelor, coloanei, şoldurilor şi genunchilor). Acest lucru deoarece broccoli este bogat în sulforafan, substanţă cu rol esenţial în protejarea oaselor şi articulaţiilor.

Cercetătorii de la Universitatea „East Anglia" (Marea Britanie) au descoperit ca această substanţă blochează enzimele ce produc distrugerea articulaţiilor în cazul osteoartritei, cea mai comună formă de artrită. Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm broccoli în formă proaspătă sau preparat la aburi, pentru a beneficia la maximum de calităţile sale.

Statistici

La nivel european, 30% din populaţia adultă suferă de boli reumatice, cele mai frecvente boli cronice din Europa. „De asemenea, 20% din totalul consultaţiilor din medicina primară sunt pentru bolile reumatice, a doua cea mai frecventă cauză de adresare la medic, după problemele cardiovasculare", afirmă doctorul Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite