Spitalele vor afisa pe Internet listele de asteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ne asigura ministrul Sanatatii, prof. dr. Mircea Cinteza

Guvernul a modificat, din nou, sistemul de compensare a medicamentelor. La medicamentele "generice", ieftine, de pe lista A, plafonul de un milion de lei pe reteta a fost eliminat, ca si cel de 3 milioane, pentru lista C. In schimb, medicul trebuie sa scrie pe reteta doar denumirea substantei utile (sau DCI), nu si numele de firma al produsului. Masura permite farmacistului sa ofere orice medicament generic, ieftin, daca are in compozitie DCI-ul prescris. Controlul costurilor se va face la farmacie, nu de catre medic. Pentru fiecare cod de boala se poate face lunar o singura prescriptie. Ministrul Sanatatii, prof. dr. Mircea Cinteza, a explicat pentru Adevarul motivele schimbarii si a prezentat situatia din sistemul sanitar.
- Ce divergente ati avut cu premierul Tariceanu?
- Am fost in divergenta cu primul-ministru pe o problema. Domnia sa, la sugestia unor specialisti, a propus ca medicii sa scrie pentru lista A, pe care se afla medicamente compensate 90 la suta, substanta comuna, DCI-ul. Aceasta ar urma sa determine reducerea costurilor. Contraargumentul meu a fost ca nu se reduc costurile, pentru ca noi oricum rambursam 90 la suta din pretul de referinta. Toti producatorii iau substanta utila din aceleasi locuri: India si China. Medicamentul se deosebeste prin ingrediente si prin modul in care elibereaza in organism acea substanta utila, acel DCI. Problema este ca pacientul ia un produs de la o firma, luna viitoare de la alta firma si tot asa. Astfel, medicul nu va mai sti daca e de vina produsul farmaceutic sau daca boala merge prost. Si face experiente pe pielea bolnavului. In schimb, controlul costurilor este discutabil, pentru ca noi oricum il aducem la pretul de referinta. Premierul considera in continuare ca este o modalitate de control a costurilor. Eu continui sa imi sustin parerea, dar din punct de vedere disciplinar, al unui om in guvern, este normal sa ma supun deciziei luate de premier.
- Medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala (asa-numitele OTC) sunt eliminate de pe liste in tarile europene?
- Noi nu le-am eliminat, dar am pastrat pretul de decontare, ceea ce inseamna ca la fiecare categorie exista un pret minim, care este cel rambursat suta la suta. La OTC-uri ne facem de ras, pentru ca avem printre cele mai mari preturi din Europa. Continui sa afirm ca la medicamentele propriu-zise cu reteta, preturile sunt printre cele mai mici din Europa, cu exceptia unor cazuri izolate. Acest lucru se intampla pentru ca o conditie obligatorie de stabilire a pretului este cautarea celui mai mic pret de pe piata.
- Care au fost specialistii premierului: dr. Radu Dop, dr. Vlad Moisescu?
- Referatul Casei a fost identic cu punctul de vedere al premierului. Unul dintre specialistii cu care s-a sfatuit Tariceanu a fost chiar presedintele CNAS, prof. Cristian Vladescu. Dr. Vlad Moisescu este consilier de stat al primului-ministru, dar nu pe probleme de Sanatate. El este doctor, dar este specializat si in Economie si Drept. Doamna Elena Contescu este consilierul pe probleme de Sanatate. Dar, pe de alta parte, dr. Dop este unul dintre apropiatii premierului, si eu il ascult cu placere pe domeniul managementului.
- Ati fost acuzat de "prietenie" fata de concernele farmaceutice care v-au sponsorizat. Introducerea noului sistem le afecteaza?
- Nu poate fi vorba de asa ceva. Produsele firmelor de varf se afla sub protectia patentului, pe lista B, si nu au competitie generica. Medicii nu au cum sa invete pe de rost cele 10 produse care corespund unui DCI pe lista. De regula, medicul invata doua substante: una mai ieftina si una mai scumpa. Pe cea mai scumpa o recomanda bolnavilor a caror boala este mai grava. Daca vede ca pacientul nu are bani, nu are incotro si ii recomanda medicamentul cel mai ieftin.
- Paradoxul este ca desi aceasta guvernare a cheltuit in Sanatate mai multi bani decat precedenta, medicamente compensate nu gasesti, iar scandalurile se tin lant.
- Este o problema foarte grava, dar care nu tine neaparat de noi. De ce nu se gasesc acum medicamente? Pentru ca ne-a trebuit jumatate de an sa gasim o sursa financiara, care sa acopere cele 17 mii de miliarde de lei, consumate in timpul guvernarii precedente. Dintr-un buget de 70 de mii de miliarde in total, sa pornesti la drum cu o lipsa de un sfert... este destul de dificil. Bugetul de anul trecut a fost votat in 2 ore, iar apoi au urmat: cresterea salariilor cu 20 de procente, acordarea a 20 de tichete de masa si s-a continuat cu totala liberalizare la medicamente compensate. S-au dat fonduri la spitale fara sa existe bani. E ca si cum ai tipari bancnote fara sa ai aur in cont.
- Care sunt solutiile pe care le aveti in acest moment?
- Avem pentru la toamna de realizat patru mari proiecte, printre care reformularea legii spitalelor. Vrem sa facem acreditarea spitalelor, pentru ca ele sa fie finantate pe ceea ce chiar pot oferi, nu pe ceea ce declara ca pot. Se vor face si inspectii in acest sens.
- Cum e cu listele de asteptare?
- Pentru ca suntem o tara mult prea saraca in comparatie cu celelalte, este firesc sa avem astfel de liste. Nu intra in aceste liste serviciile de urgenta si de diagnosticare. Daca medicul pune diagnosticul de nevroza si pacientul are tumora cerebrala, este clar ca acel medic este criminal; dar o data ce pacientul are boala diagnosticata, va fi inscris pe o lista de asteptare pentru interventiile chirugicale. Aceste liste sunt concepute doar pentru procedurile care nu sunt vitale. Listele vor fi afisate pe Internet, spitalele au obligatia sa specifice cate interventii se fac pe luna, in functie de banii pe care ii detin, iar pacientul Georgescu, care are numarul 72, stie ca va putea fi operat in septembrie.
- Pana pe 30 mai trebuia sa rezolvati problema coruptiei!
- Au fost cateva cazuri in care s-au demarat anchete, care probabil sunt in curs de definitivare. Marii datornici sunt cunoscuti, au fost facuti publici si o sa-i mai facem daca este cazul. Corpul de control al ministerului are doar patru persoane, iar reclamatiile sunt de ordinul catorva sute pe luna.
- Care sunt masurile liberale pe care le-ati luat?
- Nu poti sa fii liberal complet atunci cand bugetul nu este bine definit. Totala concurenta si responsabilitate a sistemului ambulator este o masura liberala. Legea privind vanzarea cabinetelor este definitivata si va intra in vigoare in luna septembrie. Aceasta masura creste concurenta si responsabilitatea doctorului care, daca este responsabil si daca nu ia spaga, va avea un cabinet bine organizat, care sa-i asigure batranetea.
- Care este atitudinea Guvernului fata de zona medicala? Sunteti destul de criticat in presa...
- Guvernul crede ca zona medicala este una dificila, iar eu sunt pus intr-o situatie realmente dificila. Va mai spun o data. Am plecat la drum cu o gaura de 17 mii de miliarde de lei, nebugetati, in conditiile in care FMI-ul ne-a cerut sa ne incadram in anumite limite dure. Acum, sistemul este in echilibru, colecta la nivel general este mai buna decat ne asteptam, si de la toamna va fi mai bine. Rezultatele se vor vedea cel mai bine in 2006.
- De ce nu ati reusit sa privatizati Spitalul Fundeni?
- Pentru ca medicilor le-a fost teama sa existe un stapan incert care s-ar fi putut sa nu-i lase sa-si duca la capat toate aspiratiile academice si universitare. Cu alte cuvinte, cazurile grave ar fi ocolit Spitalul Fundeni, pentru ca au costuri prea mari. Parlamentarii au fost sensibili la un lobby facut de medici si asta este. Vom incerca sa privatizam alt spital, tot prin ordonanta, pentru ca trebuie sa existe un model.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite