Spălatul pe dinţi ne fereşte de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălatul  pe dinţi ne fereşte de boli
Spălatul pe dinţi ne fereşte de boli

Cancerul gurii şi afecţiunile cardiace sunt favorizate şi de o igienă orală deficitară. Îngrijirea corectă a danturii şi controalele regulate la stomatolog pot preveni atât bolile gingivale, cât şi numeroase afecţiuni ale organelor interne.

Îngrijirea necorespunzătoare a danturii poate duce la apariţia bolilor cardiovasculare. Astfel, sângerarea gingiilor favorizează trecerea în circuitul sanguin a bacteriilor care se află în cavitatea bucală. Ajunse în sânge, bacteriile determină formarea de cheaguri în artere, care blochează circulaţia, favorizând apariţia unui atac de cord.

„Unele studii recente au arătat că există o legătură directă între o igienă orală necorespunzătoare şi bolile cardiovasculare, pneumonia bacteriană, greutatea scăzută la naştere şi apariţia unor complicaţii ale diabetului”, afirmă Raluca Miciulică, medic stomatolog la Clinica „Imperial Dent” din Bucureşti.

Pentru a minimiza astfel de riscuri, medicii recomandă spălarea dinţilor după fiecare masă sau cel puţin de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Pentru curăţarea spaţiilor interdentare, locul predilect de înmulţire a bacteriilor, este indicată folosirea aţei dentare. De asemena, ar trebui utilizată şi apa de gură, care poate preveni formarea plăcii bacteriene.

Boala parodontală agravează diabetul

De cele mai multe ori, diabetul coexistă cu boala parodontală severă, inflamaţie gingivală favorizată de flora microbiană din gură. „Diabetul este un factor favorizant sever pentru apariţia bolii parodontale, pentru că nivelul crescut de glucoză din sânge ajută bacteriile să se dezvolte în cavitatea bucală. Există şi situaţia inversă, când boala parodontală predispune la diabet sau agravează această boală”, afirmă medicul Raluca Miciulică. Specialistul recomandă pacienţilor cu diabet zaharat să acorde o atenţie sporită îngrijirii danturii.

De asemenea, neglijarea igienei dentare favorizează infecţia cu Helicobacter pylori, bacterie care se poate dezvolta la nivelul plăcii bacteriene. Aceasta este implicată în apariţia gastritei şi ulcerului.

Lucrările nepotrivite pot genera cancer

Neglijarea sănătăţii danturii poate favoriza apariţia cancerului gurii. Această boală afectează de cele mai multe ori ţesuturile iritate de dinţii rupţi. De asemenea, afecţiunea poate apărea şi din cauza unor lucrări dentare nepotrivite, care lezează mucoasa gingivală.

Pentru depistarea acestor probleme, medicii recomandă controlul stomatologic anual.

Atenţie la igiena orală în sarcină!

O îngrijire corespunzătoare a danturii este necesară şi în timpul sarcinii. „Infecţiile orale pot creşte riscul de naştere înainte de termen a unor copii sub limita normală de greutate (sub 2.500 g)”, avertizează medicul Raluca Miciulică. 

Cum se efectuează corect periajul

Un periaj corect al danturii se realizează în cel puţin trei minute, cu mişcări uşoare şi scurte, fără a neglija dinţii din spate şi suprafaţa interioară a dinţilor. Periuţa trebuie plasată de-a lungul gingiei, în unghi de 45 de grade faţă de dinţi. Perierea trebuie făcută dinspre gingie spre dinte.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite