Soluţii simple pentru andropauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remediile din plante, terapia hormonală şi anumite alimente echilibrează nivelul de hormoni masculini. După 40 de ani, bărbaţii au cu 10 la sută mai puţin testosteron decât în tinereţe. Acest lucru se resimte la nivel fizic şi psihic prin apariţia disfuncţiilor sexuale, oboselii şi iritabilităţii.

Femeile nu sunt singurele care se confruntă cu neplăceri cauzate de menopauză, bărbaţii de vârsta a doua trecând şi ei printr-o etapă similară: andropauza.

Această etapă este determinată de o scădere a nivelului de testosteron, hormonul androgen ce reglează funcţia sexuală şi conferă caracteristicile masculine precum masa musculară, îngroşarea vocii şi pilozitatea.

„Reducerea nivelului de testosteron duce la apariţia tulburărilor de dispoziţie, oboselii, dificultăţilor de concentrare şi insomniei. De asemenea, bărbaţii la andropauză se confruntă şi cu o scădere a forţei musculare, cu disfuncţii erectile, reducerea libidoului, cu tendinţa de îngrăşare şi cu o creştere a predispoziţiei către boli cardiovasculare", spune Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie la Clinica MedAs din Bucureşti.

Ginsengul şi vâscul atenuează simptomele

Remediile naturale recomandate în perioada andropauzei au proprietatea de a reface tonusul fizic şi psihic, de a reduce senzaţia de oboseală şi de a îmbunătăţi performanţele sexuale.

Cele mai indicate combinaţii de plante sunt cele care includ ginsengul siberian, ginkgo biloba, sequoia şi vâscul. „Ginsengul siberian are efecte tonice, contribuind la reglarea nivelului de testosteron. Curele au o durată între 30 şi 60 de zile, timp în care se ia o capsulă de câte trei ori pe zi. Recomandat este şi extractul din mlădiţe de sequoia. Se iau câte 50-100 de picături de extract, diluat în puţină apă, o dată pe zi. Un alt remediu cu efecte benefice este vâscul. Se administrează zilnic câte o linguriţă de praf din frunze uscate de vâsc amestecat cu o lingură de miere", recomandă medicul Ruxandra Constantina.

Terapia hormonală, o opţiune

Tratamentul de substituţie hormonală cu testosteron constă în injectarea sau în aplicarea de plasturi ori de creme cu hormoni androgeni. După un astfel de tratament se constată o îmbunătăţire a stării de spirit, o creştere a energiei fizice şi mentale, o îmbunătăţire a somnului, a libidoului şi a vieţii sexuale.

De asemenea, testosteronul fortifică masa musculară şi reduce ţesutul adipos. Cu toate acestea, tratamentul hormonal are şi o serie de efecte adverse şi nu este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni ale prostatei, de boli hepatice, cardiovasculare sau de diabet zaharat.

Mâncaţi ou, ţelină şi faceţi sport!

Există alimente recunoscute pentru capacitatea lor de a creşte nivelul de testosteron în mod natural, iar printre acestea se numără scoicile, ţelina, ouăle, carnea slabă de pui sau de peşte şi uleiul de măsline.

Activitatea fizică moderată este şi ea importantă, nu doar pentru a stimula secreţia de testosteron, ci şi pentru a reduce stresul şi pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină. Genuflexiunile şi exerciţiile pentru piept şi spate sunt cele mai eficiente pentru creşterea nivelului de hormoni masculini.

"Atât tratamentul naturist, cât şi cel hormonal trebuie urmate doar la recomandarea medicului, deoarece ambele prezintă contraindicaţii şi efecte adverse."
Ruxandra Constantina
medic de familie cu competenţe în apifitoterapie

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite