Soluţii pentru deviaţiile coloanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curburile anormale, de tipul scoliozelor şi cifozelor, pot fi corectate prin gimnastică medicală dacă scheletul se află încă în creştere. Îmbunătăţirea posturii, purtarea unui corset, tonifierea musculară prin gimnastică, dar şi intervenţiile chirurgicale pot fi soluţii terapeutice.

Dacă nu sunt tratate la timp, deviaţiile coloanei vertebrale se pot agrava şi pot conduce la apariţia durerilor de spate. Prin urmare, este bine ca aceste afecţiuni să fie diagnosticate în copilărie, în perioada de creştere a scheletului, când pot fi corectate prin gimnastică. În acest fel se reduce din impactul negativ din punct de vedere estetic  („cocoaşa" şi „umerii inegali"), dar se atenuează şi durerea ce apare ca urmare a acestor afecţiuni.

Indicaţii în caz de cifoze

Este denumită în termeni populari „cocoaşă" şi este o deviaţie a coloanei vertebrale care poate apărea la orice vârstă. În afară de durere şi de tensiune la nivelul spatelui, cifoza poate crea şi alte probleme de sănătate.

„Cifoza senilă (care apare la persoanele în vârstă) poate determina sau agrava tulburări şi boli cardio-respiratorii. În cazul preşcolarilor, şcolarilor şi adulţilor tineri, care lucrează la birou, cifoza diminuează capacitatea de efort prin limitarea amplitudinii cutiei toracice", explică Şerban Indrei, kinetoterapeut principal la Secţia de Fizioterapie şi Recuperare medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila".

Eficientă pentru a corecta cifozele şi pentru a elimina durerile şi tensiunile resimţite din cauza acestei afecţiuni este kinetoterapia, adică gimnastica medicală realizată sub îndrumarea unui specialist. Potrivit specialistului Şerban Indrei, în cazul cifozelor, în programul de kinetoterapie este necesar să se pună accentul pe exerciţiile de respiraţie, prevenindu-se în acest fel riscul de apariţie a unor afecţiuni cardio-respiratorii. 

Postura corectă

Potrivit specialiştilor, există trei tipuri de scolioze, adică de modificări ale coloanei sub formă de „S" şi de „C", iar pentru cele uşoare şi medii, eficiente sunt purtarea corsetului şi practicarea kinetoterapiei. În cazul celor grave, este indicat tratamentul chirurgical.

Foarte importantă pentru a stopa progresia scoliozei este adoptarea unei poziţii corecte. De aceea, exerciţiile de gimnastică medicală ajută la corectarea posturii vicioase, prin tonifierea musculaturii care susţine coloana. „Obiectivele kinetoterapiei în caz de scolioză vizează corectarea poziţiei coloanei vertebrale, creşterea flexibilităţii ei, creşterea forţei musculare (abdominale şi paravertebrale) şi ameliorarea respiraţiei", explică kinetoterapeutul Şerban Indrei. În cazul copiilor, se poate recurge la purtarea uni corset care să forţeze revenirea coloana cât mai aproape de poziţia corectă. Ulterior se apelează la kinetoterapie pentru a tonifia musculatura şi pentru a forţa menţinerea formei corecte.

Specialiştii spun că, până la vârsta de 25 de ani, toate formele de scolioză pot fi tratate prin progame de exerciţii. După această vârstă, succesul terapiei constă mai mult în atenuarea durerii, nu în corectarea curburilor coloanei. Pentru curburile coloanei mai mari de 50 de grade se poate lua în calcul intervenţia chirurgicală. După operaţie, coloana vertebrală nu va fi perfect dreaptă, dar scopul este acela de a îmbunătăţi forma şi de a atenua deformarea severă. Principalul tip de intervenţie chirurgicală constă în ataşarea unor tije metalice la coloana vertebrală şi în realizarea „sudării" vertebrelor. Dar, fiindcă în porţiunile respective creşterea încetează, este de preferat ca intervenţia să se facă după vârsta de 12 ani.  Totuşi, în afara zonei de fuziune vertebrală, coloana va continua să crească normal. În cazul adulţilor, operaţiile pentru corectarea scoliozei reduc durerile în mod semnificativ, dar adesea pot conduce la complicaţii precum pseudartroza sau osteoartrita (forme de reumatism).

 Atenţie la poziţia pe scaun!

Postura incorectă în timpul studiului poate duce la deviaţii de coloană, de aceea este necesar ca şcolarii să înveţe poziţia corectă de stat în bancă. O astfel de poziţie presupune un unghi de 90 de grade al genunchilor şi coatelor şi spatele sprijinit de spătar. De asemenea, rucsacul copiilor trebuie să aibă bretelele bine egalate pentru ca ambii umeri să susţină greutatea în mod egal. În plus, ghiozdanele nu ar trebui să cântărească mai mult de 10% din greutatea copilului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite