Soluţii naturale pentru răul de transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senzaţia de greaţă, ameţelile, indigestia, stările de anxietate şi durerea de cap pot fi combătute cu ajutorul ceaiurilor de ghimbir, de ginkgo biloba şi de mentă. Atunci când urmează să plecaţi la drum, evitaţi să consumaţi alimente procesate sărate sau grase şi produse lactate, deoarece favorizează apariţia indigestiilor.

Călătoria cu maşina, cu vaporul sau cu avionul se poate transforma într-o experienţă neplăcută pentru persoanele care suferă de rău de transport. Această stare apare atunci când mecanismele naturale de echilibru ale corpului se dereglează. Mai exact, între informaţiile vizuale şi mesajele pe care urechea internă le transmite centrului de echilibru din creier apare o discrepanţă. Inevitabil, aceste dezechilibre sunt însoţite de o serie de simptome supărătoare, precum: senzaţie de vomă, durere de cap, ameţeală şi o stare generală de rău. Din fericire, există o serie de remedii naturiste care acţionează ţintit pentru înlăturarea acestor efecte nedorite.

Ghimbirul combate starea de greaţă

Deoarece conţine substanţe volatile care inhibă centrul vomei de la nivelul creierului, ghimbirul este recomandat frecvent în tratamentul naturist al răului de transport. „Ghimbirul are capacitatea de a diminua senzaţia de greaţă şi de ameţeală care pot apărea în timpul călătoriei cu maşina, cu avionul sau cu vaporul. Pe lângă ceai, ghimbirul se mai poate folosi şi sub formă de tinctură sau de bomboane", explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie. Ceaiul se prepară din zece feliuţe de rădăcină de ghimbir şi dintr-o cană de apă fiartă. După zece minute de infuzat, amestecul se strecoară. Persoanele care nu tolerează gustul puţin iute de ghimbir pot adăuga în ceai o linguriţă de miere de albine şi o feliuţă de lămâie.

Lavanda, de ajutor în stările de anxietate

Pe lângă stările de greaţă şi de vomă, răul de transport se mai manifestă şi prin atacuri de panică sau prin stări de nelinişte care înaintea călătoriei. Cel mai bun remediu naturist pentru combaterea lor este lavanda, un puternic anxiolitic şi un tonic general.

Ceaiul de lavandă se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi din 250 ml de apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat circa 10 minute. Se recomandă trei căni de ceai de lavandă pe zi, înaintea meselor principale. Alte plante cu efect anxiolitic sunt valeriana şi obligeana, iar infuziile se prepară similar celei de lavandă.

Ginkgo biloba, pentru ameţeli

Potrivit fitoterapeuţilor, ameţelile care survin în timpul călătoriei cu mijloacele de transport pot fi combătute cu ajutorul ceaiul de ginkgo biloba. Deoarece conţine substanţe cu rol antioxidant, ginkgo biloba acţionează ca un tonic cerebral reglând mecanismele cerebrale responsabile de echilibru. Pentru prepararea ceaiului este nevoie de o cană de apă fiartă şi o linguriţă de plantă mărunţită. Opţional, se poate adăuga o linguriţă de miere de albine. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul călătorie. 

Durerile de stomac se calmează cu mentă

Pentru a combate indigestiile care, de obicei, însoţesc stările de greaţă, cel mai bun remediu este menta. Această plantă este renumită pentru substanţele antiseptice din compoziţie, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi din 250 ml de apă fiartă. Se poate bea îndulcită cu miere de albine. O altă plantă indicată pentru colicile intestinale, dar şi pentru stările de nelinişte este busuiocul. Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori uscate şi dintr-o cană cu 250 ml de apă clocotită.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite