Soluţii la îndemână pentru picioare grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceaiurile, băile şi masajul cu uleiuri din plante înlătură durerea şi senzaţia de oboseală de la nivelul membrelor inferioare. Principalul vinovat pentru oboseala resimţită în zona picioarelor este circulaţia periferică deficitară. Aceste probleme pot duce în timp la apariţia varicelor.

Statul prelungit în picioare, sedentarismul, obezitatea, alimentaţia dezechilibrată şi dereglările hormonale sunt factori care favorizează problemele de circulaţie venoasă şi, implicit, apariţia senzaţiei de picioare obosite. În plus, în anotimpul cald aceste probleme se pot agrava, mai ales în cazul femeilor. Iar pentru a evita acest lucru, specialiştii recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi remediile naturiste de atenuare a disconfortului.

„Pentru înlăturarea senzaţiei de picioare grele trebuie să adoptăm o alimentaţie bogată în vitamine (vitamina PP, E şi C), care se găsesc în fructele şi în legumele proaspete, în peşte, în ouă şi în cereale integrale. De asemenea, este indicat să se facă zilnic câteva exerciţii fizice uşoare (mers pe bicicletă, plimbare sau înot) şi să se evite statul prelungit în picioare, băile prea calde, expunerea prelungită la soare şi purtarea încălţărilor cu tocuri înalte.

În astfel de situaţii, sunt recomandate ceaiurile din plante cu efect vasoprotector, antiinflamator şi diuretic, precum şi masajul şi băile cu uleiuri esenţiale din plante", spune medicul apifitoterapeut şi reflexoterapeut Ruxandra Constantina de la Clinica MedAs din Bucureşti.

Ceaiurile din plante se beau zilnic

Pentru a îmbunătăţi circulaţia periferică, apifitoterapeutul Ruxandra Constantina recomandă ceaiurile din plante cu proprietăţi diuretice, antiinflamatoare şi de fluidizare a sângelui.

Astfel de remedii sunt infuziile din sulfină, din mesteacăn sau din urzică, precum şi decoctul de coada-calului sau de rădăcină de osul-iepurelui. Aceste ceaiuri se pot bea fie ca atare, fie în amestec, fiind indicat consumul zilnic a câte două căni de infuzie, între mese. Un alt remediu excelent în cazul celor care se confruntă în mod frecvent cu senzaţia de picioare obosite este infuzia de ginkgo biloba, câte două-trei căni pe zi, sau tinctura din această plantă, câte 30-40 de picături de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

De asemenea, este indicat şi consumul de usturoi crud (doi-trei căţei zdrobiţi), sub formă de tinctură (câte zece picături de două ori pe zi) sau de capsule (una-două pe zi), în cure de două săptămâni. La fel de eficient este şi sucul de ceapă roşie, care se ia diluat cu apă, şi curele cu afine şi cu măceşe.

Uleiuri esenţiale, pentru relaxare

Persoanele care se confruntă cu senzaţia de oboseală la nivelul picioarelor pot face în fiecare seară masaje cu creme şi cu geluri ce conţin plante precum castan, sulfină, muşetel, arnică, salvie, coada-şoricelului, urzică sau spânz. Masajul se face de jos în sus şi ajută la creşterea tonusului şi elasticităţii vaselor sanguine şi la îmbunătăţirea circulaţiei periferice.

„În astfel de situaţii, sunt recomandate şi băile de picioare, cu o durată de circa 10 minute, în care se adaugă uleiuri esenţiale de mentă, de eucalipt, de rozmarin ori tinctură de arnică. Aceste băi sunt relaxante şi reconfortante, înlăturând durerea şi stimulând circulaţia sângelui. O dată la două zile se pot face şi băi calde de aproximativ 10 minute în apa în care se adaugă o infuzie concentrată din rădăcină de urzică sau din frunze de nuc", mai spune Ruxandra Constantina.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite