Soluţii eficiente contra rozaceei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terapia cu laser, anumite medicamente şi produsele dermatocosmetice estompează semnele roşii de pe faţă. Rozaceea apare în general după vârsta de 30 de ani şi este adesea confundată cu acneea, spun specialiştii. Tratamentul trebuie început de la apariţia primelor semne.

Persoanele cu ten deschis la culoare se confruntă cel mai adesea cu rozaceea, o boală care afectează circa 10% din populaţie, potrivit celor mai noi statistici. În general, femeile între 30 şi 50 de ani au probleme cu rozaceea, aceasta manifestându-se prin apariţia unor zone roşietice pe faţă, care în timp pot duce la cuperoză (vinişoare vizibile) şi la îngroşarea pielii. Rareori, leziunile pot apărea şi la nivelul gâtului, spatelui, scalpului sau la nivel ocular, în această situaţie manifestându-se prin înroşirea şi prin uscarea ochilor.

„Rozaceea este o afecţiune care aparent seamănă cu acneea şi, de aceea, înainte purta numele de acnee rozacee. Totuşi, această problemă are un mecanism de apariţie diferit. Mai exact, papulele şi pustulele nu sunt legate direct de glanda sebacee şi de aparatul pilosebaceu, ele sunt mai superficiale şi apar pe fondul unei vasodilataţii cuperotice a vaselor superficiale. Rozaceea apare adeseori concomitent cu o parazitoză a feţei dată de un acarian care se adăposteşte lângă firul de păr", spune medicul primar dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Medicul stabileşte medicaţia potrivită

În funcţie de stadiul de evoluţie al rozaceei, dermatologul poate recomanda un tratament cu antibiotice sau cu medicamente pe bază de retinoizi. De asemenea, potrivit medicului Anca Zbranca, există situaţii când se pot prescrie doar preparate topice cu metronidazol sau cu substanţe tonice vasculare.

„Persoanele cu rozacee pot folosi şi loţiuni dermatocosmetice care atenuează într-o mică măsură inflamaţia şi vasodilataţia precum ruboril, rozeliane, diroseal, metroruboril sau metrocreme. Aceste preparate se aplică seara", recomandă medicul Anca Zbranca.

Laserul estompează roşeaţa

Rezultate excelente în tratamentul rozaceei se pot obţine şi cu ajutorul procedurilor cu laser. Prin această metodă se estompează atât petele roşii de pe faţă, cât şi vasele de sânge vizibile de la suprafaţa pielii. Specialiştii spun că terapia cu laser trebuie făcută doar în cabinetele dermatologice autorizate.

„Dacă nu sunt îndeplinite o serie de reguli stricte de igienă sau de întreţinere, în urma tratamentului cu laser pot rămâne cicatrice sau pete pigmentare. De altfel, în funcţie de tipul de laser utilizat, riscurile procedurii diferă, putând apărea arsuri, edeme sau pete roşii", explică Anca Zbranca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite