Soluţii pentru picioare obosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţii pentru picioare obosite
Soluţii pentru picioare obosite

Temperaturile ridicate din timpul verii accentuează problemele de circulaţie venoasă. Dacă nu se iau măsuri din vreme, tulburările de circulaţie se pot agrava, iar în situaţiile grave pot apărea varice.

Femeile sunt cele mai afectate de senzaţia de greutate în picioare, însoţită de înţepături şi de dureri, din cauza factorilor hormonali şi a predispoziţiei ereditare.

Totuşi, nici bărbaţii nu sunt scutiţi de aceste neplăceri, mai ales cei a căror profesie presupune statul prelungit în picioare. Sedentarismul, obezitatea, alimentaţia bogată în grăsimi şi în sare, consumul de alcool şi expunerea prelungită la soare favorizează apariţia insuficienţei venoase şi, implicit, durerile de picioare.

În multe cazuri, schimbarea stilului de viaţă, hidratarea corespunzătoare şi folosirea câtorva remedii naturale înlătură disconfortul şi stopează evoluţia afecţiunii.

Evitaţi alimentele prăjite

Legumele şi fructele de sezon consumate zilnic sunt benefice pentru înlăturarea senzaţiei de picioare grele. Astfel, ardeii graşi, roşiile, castraveţii, vinetele, ţelina, pepenele, piersicile şi caisele hidratează organismul şi, prin conţinutul ridicat de antioxidanţi, protejează venele.

Pentru întărirea masei musculare, necesară pentru buna funcţionare a sistemului venos, dieta trebuie să includă şi proteine. Acestea pot fi luate din carne slabă preparată la grătar, ouă fierte sau din peşte. Este indicat să se evite alimentele prăjite şi cele procesate, conservele, grăsimile, dulciurile, alcoolul şi fumatul.

Ceaiurile îmbunătăţesc circulaţia sângelui

Ceaiurile sau extractele din plante au proprietăţi antiinflamatoare, astringente şi antioxidante, îmbunătăţind circulaţia sanguină. Un astfel de remediu este ceaiul din fructe de măceş, preparat din două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită şi îndulcit cu miere. Infuzia se bea pe parcursul unei zile.

„Pentru a facilita drenajul limfatic şi venos la nivelul membrelor inferioare este utilă gemoterapia pe o perioadă de două-trei luni cu extract din muguri de castan comestibil. Se iau câte 50 de picături de extract dimineaţa, în asociere cu extract din muguri de castan sălbatic (50 de picături la prânz).

Ideal ar fi ca tratamentele cu plante să fie urmate numai la recomandarea unui medic fitoterapeut, deoarece pot interfera cu acţiunea unor preparate alopate”, spune Ruxandra Constantina, fitoterapeut şi reflexoterapeut la Clinica MedAs din Bucureşti.

Masajul combate edemele

Cremele şi gelurile cu substanţe revigorante precum mentolul înlătură senzaţia de oboseală din picioare şi refac tonusul şi elasticitatea pielii.

În fiecare seară, se poate face un masaj blând de la călcâi către coapse, cu mişcări circulare de drenare.

„Foarte benefic este masajul cu unguent de gălbenele şi de arnică sau de gălbenele şi de propolis. Cataplasmele cu argilă sau cu frunze de varză sunt şi ele recomandate persoanelor care îşi simt picioarele umflate şi dureroase”, mai spune Ruxandra Constantina. 

Consumul de lichide reglează fluxul sanguin

Hidratarea este esenţială pentru a scăpa de senzaţia de picioare grele. Specialiştii ne recomandă să bem cel puţin un litru de apă pe zi, cu înghiţituri mici, pentru a fi mai uşor asimilată de organism.

Hidratarea corectă este necesară atât pentru a corecta tulburările de flux sanguin de la nivelul picioarelor, cât şi pentru a combate edemele şi procesul de retenţie de apă, favorizând eliminarea lichidelor prin urină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite