Siropurile de tuse au efecte adverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de diabet trebuie să ţină cont că astfel de produse conţin o cantitate mare de zahăr. Depăşirea dozei recomandate de sirop de tuse poate da tulburări digestive. Unele dintre ele au efect sedativ şi pot da dependenţă. La copiii sub trei ani, acestea pot provoca apariţia convulsiilor.

Înainte de a lua un sirop de tuse este bine să se ceară sfatul medicului sau al farmacistului şi să se citească foarte bine prospectul produsului. Chiar dacă par inofensive, astfel de siropuri au contraindicaţii şi efecte adverse pe care orice persoană care ia astfel de medicamente ar trebui să le cunoască.

În ceea ce priveşte administrarea acestor siropuri, ea diferă în funcţie de tipul tusei. „Tusea seacă nu se tratează cu aceleaşi produse ca şi cea productivă. În cazul unei probleme respiratorii, respectiv o viroză, tusea seacă se poate trata cu un sirop care inhibă centrul tusei (codein fosfat) sau la nivel local (paxeladine)", afirmă Garofiţa Nicolae, medic primar medicină de familie la Centrul Medical Garomed din Bucureşti.

În schimb, în tusea productivă sunt indicate siropurile care fluidifică secreţiile şi favorizează expectoraţia (precum cele de pătlagină).

Supradozele pot da greţuri şi vărsături

Dacă sunt respectate dozele, iar tratamentul este de scurtă durată, siropurile de tuse nu produc efecte adverse periculoase. „Siropurile de tuse sunt în general medicamente bine suportate. Cele mai obişnuite reacţii adverse sunt manifestările digestive constând în greţuri sau în disconfort epigastric (în capul pieptului).

Fiind siropuri, deci cu un conţinut ridicat în zahăr, pot pune probleme bolnavilor de diabet", atrage atenţia prof. dr Ion Fulga, specialist în farmacologie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Siropurile care conţin codeină sunt contraindicate celor cu alergii, cu insuficienţă respiratorie, gravidelor şi femeilor care alăptează. După administrare prelungită, siropurile cu codeină pot da dependenţă, iar dacă se depăşeşte doza pot apărea greţuri şi vărsături.

Cele pentru adulţi, neindicate copiilor

Nu se administrează copiilor siropuri de tuse destinate adulţilor, din cauză că unele dintre substanţele conţinute de ele pot dăuna micuţilor.

„Siropurile de tuse pentru copii conţin numai substanţe care se pot administra celor mici. Unele dintre substanţele care se pot administra adulţilor sunt contraindicate copiilor. Spre exemplu, codeina poate provoca apariţia convulsiilor la copiii sub trei ani.

De aceea, cei mici trebuie să primească numai acele siropuri de tuse recomandate lor", explică prof. dr Ion Fulga. Este bine să se evite siropurile care conţin benzoat de sodiu, deoarece acest conservant poate da aciditate gastrică şi reacţii alergice la copii.

Soluţiile naturiste, mai blânde

Ceapa şi mierea sunt câteva dintre remediile eficiente şi fără efecte secundare. Se poate prepara un sirop în felul următor: se fierb 100 g de ceapă în 250 ml de apă şi se adaugă 50 g de miere de albine. Se bea câte o lingură la două ore.

Acesta este indicat mai ales copiilor şi gravidelor, care mai pot lua şi siropurile de tuse homeopate, considerate a fi lipsite de reacţii adverse.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite