Sindromul uitării trebuie depistat din vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu îmbătrânirea populaţiei, numărul persoanelor care suferă de Alzheimer este în creştere.În România, încă există tendinţa de a pune totul pe seama îmbătrânirii şi izolării.

Odată cu îmbătrânirea populaţiei, numărul persoanelor care suferă de Alzheimer este în creştere.În România, încă există tendinţa de a pune totul pe seama îmbătrânirii şi izolării. Acest lucru face ca Alzheimer să fie depistat în stadiile moderat-severe.
Hipertensiunea se asociază cu boala Alzheimer
Boala Alzheimer înseamnă atrofierea cerebrală, care se accentuează cu timpul şi care afectează ireversibil funcţionalitatea acestui organ. "Abia atunci când manifestările devin severe, membrii familiei îl aduc pe pacient la medic", ne-a declarat dr. Letiţia Dobranici, vicepreşedinte al Societăţii Române Alzheimer. Debutul bolii se produce în general după 65 de ani şi, de aceea, există tendinţa de a pune totul pe seama îmbătrânirii şi a izolării. "A ieşit la pensie, e izolat, nu mai citeşte presa ca înainte, e mai depresiv, e normal să uite, se spune. Acest
E normal să uite
devine boală lungă", a constatat dr. Dobranici. În apariţia bolii sunt implicate două categorii principale de factori, genetici şi de mediu. Factorii genetici interacţionează cu cei de mediu. De exemplu, hipertensiunea şi hipercolesterolemia se asociază, de asemenea, cu apariţia demenţei Alzheimer şi ambele sunt în mare măsură determinate de factori genetici. Declanşarea bolii poate fi modificată prin controlul influenţelor externe, de exemplu aportul de colesterol.
Tratamentul încetineşte deteriorarea creierului
Tratamentul este, în principal, unul medicamentos. "Medicamentele costă între 100 şi 150 de euro pe lună pe pacient. Dar dacă nu îl tratezi, costurile sunt împovărătoare. Aceasta înseamnă că cineva trebuie să-l îngrijească 24 de ore din 24 la domiciliu, înseamnă renunţarea la serviciu, dacă nu există posibilitatea angajării unei persoane pentru asistenţă şi se poate ajunge chiar şi la divorţuri. Uneori înseamnă şi depresia îngrijitorului", ne-a mai spus dr. Dobranici. Tratamentul este foarte eficient dacă se iniţiază în stadii uşoare, încetinindu-se astfel ritmul deteriorării creierului. "Dacă se întârzie evoluţia bolii cu doi, trei ani, familia are timp să-şi organizeze resursele, înseamnă că apar servicii noi, că apar tratamente noi", a mai spus dr. Dobranici.

Zece semne de alarmă pentru Alzheimer:
Tulburări de memorie care afectează activităţile de zi cu zi
Dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor obişnuite
Tulburări de vorbire
Dezorientare în timp şi spaţiu
Tulburări de gândire şi judecată
Dificultăţi în gândirea abstractă
Obiectele sunt puse în locuri inadecvate
Modificări ale dispoziţiei şi comportamentului
Modificări de personalitate
Pierderea iniţiativei

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite