Şi fructele ne pot îngrăşa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un kilogram de struguri aduce la fel de multe calorii precum doi litri de cola. Prin deshidratare, fructele devin mai bogate în calorii. Însă unele dintre ele pot duce la acumularea de kilograme chiar şi în forma proaspătă.

În varianta lor proaspătă, fructele sunt o sursă importantă de apă şi de potasiu, importante pentru funcţionarea optimă a inimii. În varianta deshidratată, fructele îşi păstrează mineralele, dar devin o bombă calorică, dacă ne raportăm la suta de grame. De exemplu, 100 de grame de stafide aduc 300 de calorii, faţă de aceeaşi cantitate de struguri, care aduce doar 69 de calorii. În mod similar, 100 de grame de smochine deshidratate înseamnă 250 de calorii, iar în varianta proaspătă, 75 de calorii.

Dintre fructele de sezon, vedete sunt strugurii. Din cauza numărului crescut de calorii, ei trebuie să fie consumaţi cu prudenţă de către persoanele cu probleme de greutate. „O jumătate de kilogram de struguri aduce aproape la fel de multe calorii precum un litru de suc cu zahăr de tip cola", atrage atenţia medicul specialist nutriţionist Adrian Copcea din Cluj-Napoca.

Curele cu struguri, pentru persoanele slabe

Deşi au multe calorii, ei nu cresc repede nivelul zahărului din sânge, pentru că au un indice glicemic mediu. Aşa că pot fi consumaţi, în cantităţi moderate, şi de către diabetici.

O cură de struguri toamna pregăteşte organismul pentru iarnă, datorită compoziţiei bogate în cupru, cu efecte antianemice, dar şi în vitaminele C, B6 şi K. În plus, mai ales coaja strugurilor roşii conţine resveratrol şi quercitină, antioxidanţi care previn apariţia bolilor cardiovasculare. Aceleaşi calităţi se regăsesc în vinul roşu natural şi în must.

Bananele aduc calorii şi potasiu

Şi bananele, consumate în exces, pot duce la acumularea de kilograme. 100 de grame de banane proaspete înseamnă 89 de calorii. Totuşi, studiile arată că persoanele care consumă trei banane zilnic au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de inimă, responsabil de acest efect fiind potasiul care se regăseşte în cantităţi mari în compoziţia lor.

Din rândul citricelor, la capitolul calorii se remarcă minolele (64 la 100 g), faţă de portocale, de exemplu, (47 de calorii) sau de grepfrut (32 de calorii). Prin comparaţie, fructele care încă se mai găsesc pe piaţă sunt mult mai prietenoase cu silueta: pepenele verde aduce 30 de calorii la suta de grame, cel galben 34 de calorii, iar piersicile 39. La iarnă, când vom mânca piersici doar în compot, trebuie să ţinem cont că în această variantă înseamnă 80 de calorii la suta de grame.

Topul fructelor bogate în calorii

- Fructe Goji uscate (se găsesc la PLAFAR) - 370/100 g
- Stafide - 300/100 g
- Smochine deshidratate - 250/100 g
- Avocado - 160/100 g
- Banane - 89/100 g
- Smochine proaspete - 74/100 g
- Struguri - 69/100 g
- Rodii - 68/100 g
- Minole - 64/100 g
- Cireşe - 63/100 g
- Kiwi - 61/100 g

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite