Serviciile secrete n-au descoperit democratia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SRI - condus de omul lui Iliescu, asistat de pionii lui Basescu Dupa schimbarea puterii politice, sefii din Serviciul Roman de Informatii erau pregatiti sa-si faca bagajele. Cunoscut ca un

SRI - condus de omul lui Iliescu, asistat de pionii lui Basescu
Dupa schimbarea puterii politice, sefii din Serviciul Roman de Informatii erau pregatiti sa-si faca bagajele. Cunoscut ca un apropiat al lui Ion Iliescu, directorul Radu Timofte era dat drept cap de lista in imediatele schimbari pe care urma sa le faca Traian Basescu. Strategia aplicata de Timofte l-a facut pe acesta sa intre rapid in gratiile presedintelui. La inceputul anului, seful SRI anunta cu surle si trambite ca viata lui Traian Basescu este pusa in pericol, mai multe structuri mafiote planuind o serie de atentate la adresa sa. Pentru ca informatia sa fie socanta, Timofte a mai aruncat pe piata o gogoasa potrivit careia institutia condusa de el are date cu privire la recrutarea mai multor ziaristi romani de catre serviciile secrete din exterior. Pana in prezent, nici una dintre cele doua afirmatii nu a fost probata in vreun fel.
Averea mai marilor din SRI a fost un alt episod care a sifonat imaginea acestui serviciu.
Presa a catalogat drept suspecta cresterea spectaculoasa a averii lui Radu Timofte, cu peste 150.000 de dolari. Motivatia invocata de acesta a avut la baza mai multe donatii facute de sora directorului, care s-a stabilit in SUA.
O alta carte jucata avantajos de Radu Timofte a reprezentat-o pozitia sa fata de Comunitatea de Informatii.
Structura cu pricina a fost la un pas de a declansa un scandal de proportii pe vremea PSD-ului, cand consilierul Ioan Talpes a venit cu propunerea infiintarii ei. Anul acesta insa, la sfarsitul lunii martie, directorul SRI insista pentru infiintarea Comunitatii sub conducerea lui Traian Basescu. Era exact ceea ce presedintele isi dorea si avea sa realizeze in cele din urma. Cuplata cu criza ostaticilor, in care si SRI a pus umarul la cresterea capitalului de imagine al lui Basescu, aceasta decizie i-a asigurat pastrarea scaunului de director al SRI.
Adjunctii, cei mai tineri din istoria Serviciului roman de informatii
La sfarsitul lunii iulie, fortat si de presiunile venite din tabara liberalilor, Traian Basescu a facut insa o serie de modificari la SRI. Adjunctii serviciului, despre care se spune ca reprezinta segmentul de executie al structurii, au fost inlocuiti cu doua personaje considerate extrem de tinere pentru aceste functii. Florin Coldea, 33 de ani, si Viorel Voinescu, 41 de ani, sunt, din aceasta vara, oamenii plantati de Basescu in coasta lui Radu Timofte.

Conducerile STS si SPP - decapitate la unison
Serviciul de Paza si Protectie si cel de Telecomunicatii Speciale au ramas simultan fara sefi. In ultima vreme, conducatorii acestor structuri au fost serios pusi la zid.
In timp ce Gabriel Naghi de la SPP a acceptat si incurajat racolarea de ofiteri din randul lumii interlope, Tudor Tanase a fost acuzat ca o ajuta pe sotia ministrului Sebastian Vladescu sa faca bani. Firma doamnei Carmen Vladescu, sotia ministrului de finante, a castigat mai multe licitatii pentru vanzare de aparatura medicala catre STS. Cu doar o luna in urma, acelasi serviciu era banuit ca ar detine inregistrarea controversatului dialog intre premierul Tariceanu si prim-procurorul Ilie Botos. Inlocuirile celor doi sefi au insemnat punerea in aceste doua posturi-cheie a doi apropiati ai Partidului Democrat.

Serviciile departamentale - mai putin controlate
Structurile informative ce tin de ministere se vaita de ani buni de lipsa fondurilor. Din cauza ca lucreaza sub umbrela Executivului, "Doi si-un sfert" si Serviciul de protectie a magistratilor (SIPA) sunt considerate oile negre ale serviciilor. Aceste institutii au iesit tot mai des la rampa, fie datorita schimbarilor de la conducerea lor, fie din cauza scandalurilor in care au fost implicate. Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne este condusa de un sef care a rezistat vreme de trei guvernari. Virgil "Vulpea" Ardelean este inca la comanda lui "Doi si-un sfert", insa atributiile sale s-au redus drastic. In cadrul Ministerului de Interne au luat nastere structuri paralele (Corpul de control al ministrului, Departamentul Anticoruptie etc.). La SIPA, conducerea a fost decapitata in grup, in frunte cu directorul Dan Gheorghe, implicat in mai multe scandaluri.

Comunitatea de Informatii: visul lui Talpes, realizarea lui Basescu
Romanii au auzit pentru prima data de Comunitatea de Informatii la scurt timp dupa atentatele de pe 11 septembrie 2001. Atunci, Ioan Talpes, consilier pe probleme de aparare al lui Ion Iliescu, a venit cu propunerea infiintarii acestei structuri.
Initiativa lui Talpes a iscat un scandal care a dus la abandonarea ideii de creare a structurii. Se punea problema ca ori grupul lui Nastase, ori cel al lui Iliescu va controla Comunitatea si va avea practic acces la toate informatiile venite de la servicii. Mai mult ca sigur, la vremea respectiva, sef al Comunitatii ar fi fost Ioan Talpes. Presedintele Traian Basescu a infiintat Comunitatea de Informatii bagand la inaintare modelul din alte tari. Statele Unite au un organism similar, la fel ca si Marea Britanie. Folosindu-se de sefii de la servicii pe care-i fidelizase si care i-au sustinut demersul, presedintele a creat structura intr-un moment in care opinia publica era cu ochii pe un cu totul alt eveniment major: greva profesorilor. A urmat numirea generalului Sergiu Medar la conducerea Comunitatii Nationale de Informatii. Acesta provine dintr-o structura renumita pentru ermeticitatea sa si anume Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA). In octombrie anul acesta, Medar ii luase locul generalului Gheorghe Rotaru la conducerea DGIA, dupa iesirea la pensie a celui din urma.

Scandalurile au obligat SIE sa fie mai vorbaret decat de obicei
Serviciul de Informatii Externe a incheiat anul 2004 cu capul plecat, dupa gafa in care agentii sai au fost deconspirati de bodiguarzii lui Nicu Gheara. Masina de filaj a unei unitati SIE - care se afla intr-o misiune de filaj - a fost interceptata si blocata pe o strada din Colentina de batausii lui Gheara. De atunci nu s-a precizat de ce a fost filat Nicu Gheara, atat timp cat pe numele sau nu a fost deschis nici un dosar penal.
Dosarul Pacepa, redactat la Sie
Dupa cateva zile de la acest incident, opinia publica afla ca fostul sef al spionajului romanesc, Ion Mihai Pacepa, a primit inapoi gradul de general pe care il avea inainte de a fugi in strainatate, in anul 1978. Pacepa a fost reabilitat in 1999, printr-o decizie a Curtii Supreme, iar intocmirea dosarului sau a cazut in sarcina SIE. La inceputul acestui an, Serviciul s-a vazut pus in situatia de a se dezice de generalul Nicolae Plesita, fost sef al Centrului de Informatii Externe inainte de 1989. Generalul iesise in public, lasand de inteles ca stie multe din SIE, astfel ca oficialii Serviciului au iesit la rampa spunand ca Nicolae Plesita nu mai are nici o treaba cu ei din 1990. Si acest scandal mocnit s-a stins fara vreun rezultat public. In iunie, SIE a fost, din nou, in mijlocul unui scandal, dupa ce, in cadrul unei intalniri informale intre conducere si mass-media, a rasuflat in presa faptul ca Mircea Geoana ar corespunde unuia dintre cele doua profiluri de fosti angajati ai institutiei si care, in prezent, ar fi surse de dezinformare pentru ziaristi. Serviciul de Informatii Externe a negat, ulterior, orice referire la Mircea Geoana, fara a preciza insa numele persoanei in cauza, mai ales ca era vorba despre "un tanar apropiat mediilor politice". In acest an, SIE a pus si el umarul la sporirea capitalului de imagine al presedintelui, in timpul crizei ostaticilor. Presedintele Traian Basescu le-a multumit public pentru eliberarea jurnalistilor romani. In august, SIE s-a vazut nevoit sa intervina din nou cu dezmintiri, cand cotidianul "Magyar Nemzet" a dezvaluit ca doi romani, sotii Szatmari, au fost expulzati din Ungaria de Oficiul Securitatii Nationale (Nemzetbiztonsagi Hivatal - NBH), pe motiv ca ar fi fost spioni pentru serviciile secrete din Romania.

Zvonul schimbarii conducerii SIE a circulat in ultima vreme, insa in sedinta CSAT din data de 9 decembrie s-a decis doar trecerea in rezerva, la cerere, a celor patru directori adjuncti din cadrul Serviciului: Marcel Alexandru, Niculae Goia, Dan Chiriac si Constantin Rotaru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite