Separatorul celular permite repetarea donării la fiecare 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele din România se confruntă cu o lipsă acută de sânge, iar donatori sunt din ce în ce mai puţini. O instalaţie complexă montată la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti face

Spitalele din România se confruntă cu o lipsă acută de sânge, iar donatori sunt din ce în ce mai puţini. O instalaţie complexă montată la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti face mai uşoară recoltarea de sânge şi extrage în timpul donării doar acele substanţe de care un bolnav are nevoie. Restul sângelui reintră în organismul donatorului, astfel că perioada dintre două recoltări scade de la 70 la 30 de zile.
Separatorul celular recoltează sânge de la donatorii selecţionaţi de medicii Centrului de Transfuzie Sanguină. "Sângele intră într-un bol şi acolo se separă componentele esenţiale. El poate extrage doar plasma sau doar trombocitele. Restul reintră în organism pe acelaşi ac. Concentratul de trombocite recoltat de la o singură persoană ar fi fost strâns, fără acest aparat, de la 5, 6 donatori. Concentratul este mult mai pur din punct de vedere imunologic, iar riscul de infecţii scade de cinci ori", ne-a declarat dr. Ecaterina Negoiţă, medic primar la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti. Acest concentrat este absolut necesar pacienţilor care din cauza unei leucemii sau a tratamentului cu citostatice au foarte puţine trombocite în sânge. Dacă nu li se administrează trombocite, care asigură coagularea normală a sângelui, ei pot face hemoragii severe, care le pot provoca moartea. Aparatul poate separa şi leucocitele, mai puţin în scop de recoltare şi mai mult în scop terapeutic, pentru cei care au prea multe în sânge. De asemenea, plasma obţinută în laboratorul de afereză poate fi folosită pentru obţinerea imunoglobulinei şi a albuminei.
Numărul donatorilor este încă mic
"Deşi nevoile spitalelor sunt mari, ne confruntăm cu un deficit de donatori. Oamenii vin la Centrul de donare doar atunci când au rude internate. Va fi şi mai greu când nu se vor mai acorda recompense financiare", constată dr. Ecaterina Negoiţă. Donarea de sânge este considerată un act benevol, umanitar şi cu o puternică încărcătură civică. Milioane de oameni din întreaga lume îşi datorează viaţa altor semeni care au donat sânge fără a aştepta vreo răsplată pentru gestul lor. În cazul donatorilor care nu fac din asta o sursă de venit, riscul ca aceştia să aibă o boală transmisibilă prin sânge este mai mic. Un om care donează sânge din proprie iniţiativă este un om responsabil, care vrea să facă bine semenilor săi. Sunt şanse mari ca o persoană care donează sânge doar pentru tichetul de masă să nu fie interesată de propria sănătate. Oamenii de ştiinţă au stabilit că donatorii de sânge trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoşi, riscul de accident vascular şi de paralizie reducându-se cu peste 30 la sută.

De ce este bine să donăm sânge:
Ă donarea permite împrospătarea sângelui şi contribuie la tonifierea sistemului imunitar, reducând depozitele de fier şi şansa de apariţie a plăcilor de aterom în vasele creierului Ă în intervalul dintre două donări (la două luni), sângele donatorilor este mai puţin "gros" decât al celor care nu fac acest gest şi riscul de apariţie al cheagurilor se reduce Ă înaintea fiecărei donări se face un set de analize gratuite. În acest fel, starea de sănătate este atent monitorizată Ă cu ajutorul acestor teste de sânge se poate depista la timp riscul de îmbolnăvire de leucemie, şansele de vindecare fiind mult mai mari. Ă prin testarea periodică se poate identifica anemia sau afecţiuni ale ficatului, pancreasului, boli de colagen sau reumatismul în stadii precoce Ă în urma radiografiei pulmonare, donatorii pot afla din timp dacă suferă de TBC. De asemenea, pot fi depistate în stadii precoce tumori pulmonare, care pot fi operate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite