Semne mai puţin cunoscute ale maladiei Parkinson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rigiditatea musculară apare în cazurile grave
Rigiditatea musculară apare în cazurile grave

Cazurile grave de Parkinson nu se manifestă prin tremor, ci din contră, prin rigiditate musculară, spun neurologii români care au participat la lansarea campaniei „Viaţa cu Parkinson- simptome non-motorii“, susţinută de companiile Lundbeck România şi Teva.

Campania cu această tema se desfăşoară în toată Europa şi a fost lansată în cadrul Congresului Mondial de Parkinson de la Glasgow, încheiat în data de 30 septembrie.

Dă insomnii şi dificultăţi de vorbire

Maladia Parkinson este o afecţiune neurologică progresivă care, într-o primă etapă de evoluţie, se caracterizează prin afectări ale mişcărilor normale ale corpului, cunoscute drept „simptome motorii", cel mai uşor de identificat fiind tremorul. Dar, în egală măsură, boala se poate manifesta şi prin tulburări care nu ţin de mişcare, adică prin simptome „nonmotorii" precum insomnii, dificultăţi în articularea cuvintelor, incontinenţă urinară şi constipaţie, hipotensiune ortostatică (în poziţie verticală), dermatită seboreică şi diminuarea vocii, care devine în acelaşi timp monotonă. Toate aceste afectări ale funcţiilor normale ale organismului duc, în timp, la handicap de diferite grade.

Persoanele afectate nu mai pot munci şi întâmpină dificultăţi în desfăşurarea activităţilor zilnice. „Boala progresează chiar dacă persoana face tratament fiindcă medicamentele pentru Parkinson tratează simptomele, nu vindecă", explică profesorul dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite