Schema de funcţionare a "Averii Diavolului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

schema avea mai multe directii, printre care si alte afaceri. Totul sub controlul DIE.Miliardul de dolari visat de CeaUsescu3 martie 1973. Are loc o sedinta in biroul sefului Securitatii, Ion

schema avea mai multe directii, printre care si alte afaceri. Totul sub controlul DIE.

Miliardul de dolari visat de CeaUsescu
3 martie 1973. Are loc o sedinta in biroul sefului Securitatii, Ion Stanescu. Sunt de fata mai multi sefi ai DIE, printer care generalii Teodor Sarbu si Ion Mihai Pacepa. in agenda sa de serviciu, Teodor Sarbu, seful Brigazii SD din DIE, scria: "sedinta la tov. Ministru Stanescu. Tov. Oprea: obtinerea de urgenta a sumei de un miliard de dolari". intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, generalul Ion Mihai Pacepa a rememorat intalnirea din 1973. "Gheorghe Oprea, atunci vicepremier, ne-a prezentat o a Romaniei, care trebuia sa devina un monument dedicat lui Ceausescu. Contrabanda cu arme, munitii si droguri trebuia sa devina sursa suplimentara de dolari. , ne-a spus Oprea", povestea recent Pacepa. Este, practic, momentul in care incepe sa se creeze "Averea Diavolului", iar acest episod nu poate sa nu fie legat de evenimente ulterioare, printre care si infiintarea ICE Dunarea in 1982.
Cinci ani mai tarziu, cand Pacepa cere azil politic in Statele Unite, din afacerile derulate in contul dictatorului de la BRCE se afla in contul TA 78 suma de 400 milioane de dolari. Suma ar fi putut fi mai mare, dar Elena Ceausescu cheltuise sume importante pe bijuterii si blanuri. De asemenea, pentru sarbatorirea implinirii varstei de 60 de ani de catre Nicolae Ceausescu, Elena i-a facut cadouri folosind banii din cont. Nicolae a primit un Mercedes blindat si arme de vanatoare Holland. Banii lui Ceausescu era administrati de catre DIE (Directia de Informatii Externe a Securitatii). La momentul 1978, existenta banilor dictatorului era cunoscuta de patru persoane: generalii Gheorghe Marcu, Ion Mihai Pacepa, Nicolae Doicaru si Tudor Postelnicu. Un alt personaj care administra conturile lui Ceausescu era colonelul DIE Victor Nanescu. in 1990, a ajuns director adjunct la SIE. Cat despre conturile din strainatate, Pacepa a spus pentru Adevarul ca "banii din conturile TA s-au pastrat si in strainatate, de regula sub forma de investitii". Conturile TA isi schimbau numerele in functie de anul in care era deschis. De acesti bani nu s-a interesat nimeni pana acum.
Derularea "Averii Diavolului" mai are un alt moment important, 1974. O intalnire a liderilor comunisti si a sefilor Securitatii. Comertul exterior devine un domeniu al ofiterilor de securitate acoperiti. Directia de Personal a Ministerului Comertului Exterior si Institutul de Conjunctura erau incadrate in totalitate cu ofiteri DIE. La momentul 1974, spune Pacepa, 38 din cei 41 de directori ai intreprinderilor de comert exterior erau ofiteri sau colaboratori ai DIE. intreprinderile de comert exterior, printre care Terra, devenisera filiale ale DIE si DIA (Directia de Informatii a Armatei). Terra, care apare apoi in structura ICE Dunarea, era folosita pentru trafic de arme si droguri. Printre "partenerii" de afaceri: dictatorul cubanez Fidel Castro. Comertul exterior mai avea informatori si colaboratori ai Directiei III a Securitatii (contraspionaj).

Vanzarea de oameni, parte a "Averii Diavolului"
Dintre persoanele care stiau de conturile lui Ceausescu il regasim pe generalul Victor Marcu si in afacerea vanzarii de oameni. Initial, operatiunea viza pe timpul lui Dej vanzarea de evrei catre Israel. Operatiunea a fost preluata de Ceausescu si extinsa la svabi si sasi, dar si la romani. Politicianul Radu Campeanu este unul dintre cei "vanduti" in anii 70 sotiei sale din Franta. in cartea sa "Rascumpararea evreilor - Istoria acordurilor secrete dintre Romania si Israel", istoricul Radu Ioanid povesteste un episod socant. La un moment dat, Marcu s-a intalnit pe aeroportul din Zurich cu unul dintre directorii adjuncti ai Mossadului, Dan Shaike, originar din Romania. Shaike i-a dat lui Marcu o valiza cu un milion de dolari pe care generalul Securitatii a pierdut-o insa. Dupa cateva zile, elvetienii au trimis valiza la Bucuresti. in volumul "Mostenirea Kremlinului", Ion Mihai Pacepa afirma ca Nicolae Ceausescu scotea din vanzarea de oameni circa 80-90 de milioane USD pe an. DIE vindea circa 23.000 de oameni pe an. Afacerea a continuat si dupa ce Pacepa a cerut azil politic in SUA, iar daca facem un calcul sumar, pana in decembrie 1989 s-a strans peste jumatate de miliard de dolari, iar daca "vanzarea" a continuat in acelasi ritm ca in anii 70, suma ar fi de aproape un miliard, basca celelalte afaceri.

Theodor Stolojan si relatia cu firma Securitatii
Actualul consilier prezidential era directorul Directiei Valutare din Ministerul Finantelor. Practic, Stolojan le dicta securistilor de la ICE Dunarea ce curs valutar sa practice. intr-o nota cuprinsa in arhiva ICE Dunarea - Serviciul 3 Chimie, directorul Theodor Stolojan semneaza noile cursuri valutare pentru anul 1989. De altfel, Theodor Stolojan era destul de informat cu privire la fondurile si operatiunile Securitatii: "O parte din banii Securitatii au ramas in circuit.
Securitatea poate a avut bani in conturi, nu cunosc aceasta problema, dar Ceausescu... Se vorbea de miliarde in conturile lui Ceausescu. Acest lucru eu am spus ca a fost o aiureala, poate copiii lui (...) Securitatea insa a avut. Ne gandim la Serviciul de Informatii Externe, care avea spioni, care avea activitati...", a declarat recent Theodor Stolojan la Realitatea TV.

ICE Dunarea - schema de functionare
* Din 1982, "Averea Diavolului" intra intr-o noua era. Se creeaza ICE Dunarea
* Securitatea ii cerea lui Voiculescu sa scoata bani cu Crescent
Din 1982, "Averea Diavolului" intra intr-o noua era. Se creeaza ICE Dunarea. infiintata ca firma sub acoperire a Securitatii, functionand cu indicativul UM 0107 in subordinea DIE. Toate marile intreprinderi de stat care faceau comert exterior lucrau prin ICE Dunarea: ICE Auto Dacia, ICE Danubiana, ICE Chimica, Metalexportimport, ICE Carpati etc. ICE Dunarea avea rol de intermediar, dar si arbitru intre intreprinderile respective, producatorii de marfuri, si companiile care se ocupau de relatia externa cu importatorii sau exportatorii din strainatate. Relatia cu partenerii externi se realiza prin Crescent Commercial and Maritime si reprezentanta din Bucuresti, condusa de Dan Voiculescu, dar si cu sprijinul Oficiului Argus - director, Dragos Diaconescu. Transportul marfurilor era asigurat de companii socialiste, precum Romtrans sau Navlomar. insa directivele veneau din "centrala", de la ICE Dunarea. Iata un exemplu de corespondenta (facsimil): telex datat 11.06.1987, de la E.Manoiu/A.Niculescu pentru Dan Voiculescu, director la Crescent Bucuresti: "Referitor la exportul de uree in Pakistan, va rugam pentru afaceri viitoare considerati preturile nu net si adaugati comisionul dvs. la intocmirea ofertei catre clientul extern pentru concluzionarea prezentei oferte.(...) Vom reveni cu instructiuni de deschidere. Propunem semnarea contractului luni 15.06. la ICE Dunarea ora 12.00". Din aceasta corespondenta reiese ca firma Securitatii ii cerea lui Dan Voiculescu ca firma Crescent sa adauge un comision. Adica, sa aiba profit.

Voiculescu lauda Adevarul
Dan Voiculescu ne-a trimis luni, cand a fost publicata prima parte din serialul despre ICE Dunarea si "Averea Diavolului", o scrisoare, laudand "continuarea investigatiei incepute in 1990 pentru aflarea adevarului privind presupusele conturi ale lui Nicolae Ceausescu". "Consider ca suspiciunile ce planeaza asupra acestui subiect trebuie indepartate o data pentru totdeauna. Sustin acest lucru din doua motive: unul general, intrucat acest mister reprezinta o pata neagra in trecutul recent al Romaniei europene, si un altul personal, dat fiindca, de 17 ani, se foloseste aceasta tema pentru terfelirea reputatiei si imaginii mele", spune Voiculescu. "Doresc sa va asigur de sprijinul meu total pentru initiativa dvs", mai spune liderul PC.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite