Scapă de halenă în mod natural!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O igienă orală corectă, evitarea anumitor alimente şi a fumatului, dar şi remediile din plante înlătură mirosul neplăcut al respiraţiei. La nivel global, circa 90 de milioane de persoane suferă de halenă, problemă cauzată atât de stilul de viaţă, cât şi de tratarea incorectă a unor afecţiuni.

Persoanele care suferă de afecţiuni dentare, gastrointestinale sau ale căilor respiratorii se confruntă adesea cu o respiraţie urât mirositoare (halenă). Însă astfel de neplăceri apar şi în caz de diabet, de disfuncţii hepatice sau renale.

„Halena afectează cel mai adesea bolnavii de sinuzită, de amigdalită, de gastrită sau de colită. De asemenea, problemele stomatologice de tipul cariilor, al gingivitei, paradontozei sau al stomatitei favorizează apariţia acestei probleme. Afecţiunea poate fi cauzată şi de uscarea excesivă a gurii (xerostomie), atunci când fluxul de salivă scade. În orice caz, respectarea tratamentului prescris de medic contribuie semnificativ la combaterea halenei", spune Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie la Clinica Med-As din Bucureşti.

Spălaţi-vă pe dinţi de două ori pe zi!

Potrivit medicului Ruxandra Constantina, igiena defectuoasă a cavităţii bucale este o cauză frecventă a halenei. Aceasta deoarece resturile alimentare ce rămân pe limbă sau între dinţi reţin bacteriile şi favorizează formarea plăcii dentare, ducând la apariţia mirosului neplăcut.

De aceea, se recomandă periajul dinţilor şi curăţarea limbii de cel puţin două ori pe zi, precum şi folosirea zilnică a aţei dentare şi a apei de gură. În plus, pentru a depista din timp şi, atunci când este cazul, pentru a trata afecţiunile orale, trebuie consultat medicul stomatolog la fiecare şase luni.

Mai puţină carne şi mai multe lichide

Consumul exagerat de carne, mai ales de produse ce conţin şi grăsime, poate determina apariţia halenei, deoarece, după metabolizare, aceasta se transformă în amoniac ce se emană şi prin respiraţie. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă şi atunci când mâncăm ceapă sau usturoi, deoarece mirosul lor poate fi înlăturat doar temporar prin periajul dinţilor. Halena apărută după consumul unor astfel de alimente dispare doar în momentul în care ele sunt eliminate complet din organism, explică specialiştii.

„Sărirea peste mese, consumul de alcool, abuzul de cafea sau de zahăr şi fumatul determină o scădere a secreţiei salivare şi, implicit, apariţia respiraţiei urât mirositoare. O soluţie pentru a evita efectul acestora este atât să le excludem, cât şi să creştem consumul de lichide", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Menta, vanilia şi salvia, ajutoare de nădejde

Pentru a împrospăta respiraţia se poate pune din când în când pe limbă câte o picătură de ulei de mentă sau se poate mesteca o bucăţică de vanilie. Indicată pentru astfel de probleme este şi infuzia din mentă, cimbru şi anason, din care se beau câte două-trei căni pe zi.

Un alt truc pentru a scăpa de halenă este ca, după fiecare masă, să se frece dinţii şi gingiile cu frunze de salvie proaspătă. Zilnic, se poate folosi şi o apă de gură ce conţine propolis, salvie, muşeţel, muguri de plop şi clorură de zinc. După ce aţi consumat ceapă sau usturoi ori după fumat, puteţi atenua mirosul mestecând câteva frunze de pătrunjel.

"În caz de halenă asociată cu probleme digestive, se poate face o cură cu tinctură de mentă în amestec cu tinctură de pelin."
Dr. Ruxandra Constantina
apifitoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite