Sase moduri de a scapa de "grasimea falsa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul echilibrat, dar cu mancare putina, reprezinta dieta cu cel mai mare succes pentru a scapa de adevarata obezitate Cand o persoana are o greutate corporala mare, acest lucru nu inseamna

Regimul echilibrat, dar cu mancare putina, reprezinta dieta cu cel mai mare succes pentru a scapa de adevarata obezitate Cand o persoana are o greutate corporala mare, acest lucru nu inseamna neaparat ca este obeza. Poate fi vorba, dupa cum spun unii nutritionisti, de o "grasime falsa". Surplusul de kilograme apare din cauza apei retinute in organism, ca urmare a hipersensibilitatii la multe alimente obisnuite. "Obezitatea este, prin definitie, statusul asociat cu masa de tesut adipos in exces, ne-a declarat medicul nutritionist Ovidiu Marinica. Desi, de multe ori, obezitatea este vazuta ca fiind echivalenta cu greutatea crescuta, acest lucru nu este intotdeauna valabil. Persoanele atletice, de exemplu, pot aparea obeze dupa diferite standarde de masurare. Cea mai folosita metoda clinica de evaluare a excesului ponderal este indicele masei corporale IMC = Greutate(Kg)/Inaltime la patrat. Acest parametru se coreleaza destul de bine cu excesul de tesut adipos". Vestea buna este ca acest tip de falsa grasime este cel mai usor de dat jos. Astfel, nutritionistii au elaborat o strategie in sase pasi pentru a scapa de excese.
1. Evitati faina de grau. Aceasta face parte dintre cei mai intalniti alergeni. Cand o persoana consuma un aliment la care are alergie, reactia inflamatorie duce la retinerea de apa in organism. De indata ce se renunta la un astfel de aliment, alergia dispare, iar apa este eliminata. Alti nutritionisti spun ca este periculos pentru sanatate daca oamenii renunta sa mai manance paine, paste si cereale. Pe de alta parte, sunt persoane care spun ca decizia de a nu mai manca fainoase le-a schimbat viata. Alergologii mai spun ca faina de grau este printre cele mai comune alimente care provoaca alergii si multa lume are o sensibilitate nedescoperita la gluten. Alte alimente, cum ar fi alunele, nucile, fructele de mare sau capsunele, pot provoca alergii. Eliminarea alergenilor, cel putin temporar, este pe lista lucrurilor la care trebuie sa se renunte pentru a slabi.
2. Eliminati zaharul. Pentru cele mai multe persoane, acesta este lucrul cel mai greu de facut, dar este modul cel mai sigur in care se poate ajunge la rezultatele dorite. Si daca tot este vorba de zahar, aveti grija si la indulcitorii care contin sodiu, pentru ca acesta "atrage" apa, duce la aparitia edemelor si a "falsei grasimi".
3. Incercati sa consumati mai multe fructe si legume. Trei zile cu supa de legume, alaturi de fructe bogate in fibre si o portie zilnica de legume crude, cu putin ulei de masline, nu vor face rau nimanui si vor asigura sistemului digestiv o binemeritata pauza.
4. Nu consumati bauturi alcoolice. Impactul acestei recomandari difera de la situatie la situatie, dar exista persoane care au pierdut mult in greutate prin simpla renuntare la alcool. Nutritionistii spun ca alcoolul este un fel de concentrat, reprezentand o sursa importanta de calorii.
5. Incercati sa va numarati caloriile. Faceti acest lucru macar o perioada. Studiile au demonstrat ca majoritatea oamenilor, in special cei supraponderali, subestimeaza numarul de calorii. Chiar si cei care au invatat sa manance sanatos gresesc spunand ca pot sa consume oricat, atata timp cat mananca ceea ce trebuie.
6. Faceti miscare si sauna. in urma efortului sustinut, prin transpiratie, se elimina excesul de apa din organism. Sauna si masajul sunt metodele cele mai indicate de a scapa de "grasimea falsa".
Pentru a scapa insa de grasimea adevarata e bine sa retineti sfaturile specialistilor. "In cursul dietelor hipocalorice, pierderea mai accelerata de greutate din primele zile se datoreaza, mai degraba, pierderii de apa, decat de grasime. Aceasta pierdere de greutate, desi uneori poate fi spectaculoasa, nu are semnificatie asupra managementului obezitatii, care implica o strategie pe termen lung. S-au facut diferite incercari de a aplica regimuri cu proportii modificate fata de dieta normala. Nici unul dintre acestea nu a dovedit un avantaj fata de regimul hipocaloric echilibrat in principii nutritive (in care 50-60 la suta din calorii provin din glucide, 15-20 la suta din proteine si maxim 30 la suta din lipide). Regimul hipocaloric echilibrat reprezinta cea mai folosita metoda de terapie nutritionala a obezitatii in lume", ne-a mai spus dr. Ovidiu Marinica.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite