Sarea, şi bună, şi rea pentru organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conţinutul bogat în iod ajută la prevenirea guşei endemice şi retardului mintal, însă, excesul de sodiu poate îmbolnăvi inima. Persoanele fără probleme majore de sănătate ar trebui să consume maximum şase grame de sare pe zi.

În prezent, sarea reprezintă unul dintre cele mai blamate condimente şi, cu toate acestea, se regăseşte în aproape toate produsele alimentare. Potrivit medicilor, consumată cu moderaţie, sarea aduce o serie de beneficii organismului, mai ales dacă este vorba despre cea iodată (iodul ajută la buna funcţionare a tiroidei).

Însă, în exces, sodiul din compoziţia sa creşte riscul de îmbolnăvire (de exemplu, boli de inimă). Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o persoană fără probleme majore de sănătate ar trebui să consume maximum şase grame de sare iodată zilnic. În realitate, cele mai multe persoane consumă peste 15 grame de sare zi de zi.

„Aproximativ 75% din cantitatea de sare provine numai din alimentele procesate. Iar dacă se mai pune la socoteală şi sarea care se adaugă în mâncare, o persoană ajunge să consume peste 15 grame de sare zilnic", explică medicul de familie Monica Jugravu.

Excesul pune inima în pericol

Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru bolile de inimă şi pentru accidentele vasculare cerebrale. Însă, în ceea ce priveşte consumul de sare de către hipertensivi, părerile medicilor sunt împărţite. Unii medici interzic sarea cu desăvârşire, alţii, în schimb, consideră că sodiul în cantităţi mici este acceptat, deoarece nu influenţează tensiunea arterială. Richard Hanneman, preşedintele Institutului Sării din Nordul Americii susţine că sarea, consumată chiar şi în cantităţi foarte mici, poate pune în pericol viaţa hipertensivului.
 
Pe de altă parte însă, reprezentanţii Asociaţiei Medicale Americane (AMA) susţin că eliminarea completă a sodiului din alimentaţie influenţează prea puţin valorile tensiunii arteriale. Însă ambele părţi au căzut de acord că, în cazul persoanelor tinere cu o tensiune normală (maximum 12/8 mg/dl), consumul excesiv de sodiu pe termen lung este periculos.

Deficitul creşte riscul de AVC

Profesorul John Connell de la Universitatea din Glasgow susţine că un nivel scăzut de sodiu în corp determină un exces de aldosteron în sânge, un hormon care creşte riscul de infarct şi de accident vascular cerebral (AVC). „Aldosteronul este un hormon-cheie al sistemului cardiovascular. Iar un nivel mare al acestui hormon atrage după sine creşterea tensiunii arteriale", precizează profesorul John Connell. Explicaţia este că, prin consumul insuficient de sodiu, în corp se adună o cantitate mare de aldosteron şi, prin urmare, organismul este constrâns să acţioneze astfel încât să protejeze rezervele de sodiu pentru a menţine presiunea sângelui. 

Iodul previne guşa endemică

Deoarece România este considerată o regiune cu soluri sărace în iod, în prezent, legea îi obligă pe producători să adauge acest mineral în sare. Cel mai mare pericol al lipsei iodului din alimentaţie îl reprezintă aşa-numita guşă endemică. Aceasta se manifestă prin mărirea glandei tiroide şi este asociată frecvent cu hipotiroidismul (deficit de hormoni tiroidieni).

Iodul intră în compoziţia hormonilor tiroidieni şi, implicit, joacă un rol esenţial în toate acţiunile în care este implicată glanda tiroidă, precum: metabolismul celular, procesul de creştere, dezvoltarea creierului (deficienţa de iod în prima parte a gravidiei şi imediat după naştere poate determina retardul mental) etc.

Cea cu potasiu, mai sănătoasă

Printre altele, excesul de sodiu poate determina eliminarea calciului din oase, retenţia apei în ţesuturi şi dureri frecvente de cap. Persoanele aflate în aceste situaţii pot opta pentru sare fără sodiu, dar îmbogăţită cu potasiu. O altă soluţie este sarea de mare, cu 80 de nutrienţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite