Sarcină sau tutun?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cât o femeie fumează mai multe ţigări pe zi, cu atât rămâne mai greu însărcinată, au constatat medicii. Afectarea vasculară produsă de nicotină scade şansele de implantare a oului în

Cu cât o femeie fumează mai multe ţigări pe zi, cu atât rămâne mai greu însărcinată, au constatat medicii. Afectarea vasculară produsă de nicotină scade şansele de implantare a oului în uter, dar şi nivelul hormonal necesar producerii ovulaţiei.
"La fumătoare, şansele de concepere a unui copil scad cu 10-40 la sută, relevă un studiu realizat în Danemarca", ne-a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat. Obiceiul mamei de a fuma afectează copilul atât în timpul vieţii intrauterine, cât şi după naştere. Copiii născuţi din mame fumătoare au în medie o greutate mai scăzută cu 200 - 300 gr. decât copiii născuţi din mame nefumătoare. Mortalitatea perinatală - decesul copiilor în prima săptămână de viaţă - are cu o treime mai multe şanse să apară la copiii născuţi din mame fumătoare. Ca şi cum acest lucru nu ar fi suficient, unul din patru decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii.

Laptele matern, afectat de tutun
Fumatul poate contribui şi la producţia inadecvată de lapte matern. Atât volumul laptelui produs, cât şi concentraţia de grăsime sunt mai mici decât la nefumătoare. "Acest lucru se datorează faptului că nicotina reduce producţia de prolactină, care la rândul ei este vitală pentru iniţierea şi menţinerea nivelului de lapte matern. Ca urmare, mamele fumătoare vor avea mai puţin lapte şi vor înceta alăptarea la sân mai devreme", ne-a mai spus dr. Magdalena Ciobanu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite