Sărbătorile, un stres în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada premergătoare Crăciunului apar stările de anxietate și de oboseală. Printre cumpărături, pregătirea cozonacilor şi curăţenia generală, se pierde din vedere spiritul Crăciunului. Sărbătoarea devine astfel un prilej de izbucnire a conflictelor.

Aglomeraţia din magazine şi resursele materiale insuficiente creează un stres suplimentar, pe lângă cel cauzat de timpul scurt în care trebuie făcute toate pregătirile: de la curăţenia generală până la împodobirea bradului şi la împachetarea cadourilor.

„În această perioadă, cea mai mare greşeală a românilor este că rămân prinşi în ritmul cotidian alert. Astfel, cei mai mulţi dintre noi ajung în pragul Sărbătorilor cu nervii întinşi la maximum şi obosiţi peste măsură. Şi mai grav este că nici măcar sărbătoarea propriu-zisă nu este un prilej de relaxare şi de bucurie, ci o altă sursă de stres”, subliniază psihologul Ştefania D. Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti.

Transformaţi stresul „rău” în stres „bun”

Pentru a face faţă acestei perioade agitate, specialiştii vă sfătuiesc să vă planificaţi timpul rămas până la Sărbători în aşa fel încât să nu vă suprasolicitaţi. În plus, împărţirea în mod egal a sarcinilor între membrii familiei ajută la transformarea stresului „rău” în stres „bun”, explică psihologul.

Conform clasificării făcute de psihiatrii americani Thomas Holmes şi Richard Rahe („scara lui Holmes”), stresul pozitiv este definit prin starea euforică şi de nerăbdare asociată cu aşteptarea unui moment fericit.

„Agitaţia şi nervii cu care ne încărcăm din dorinţa de a organiza o petrecere cât mai reuşită sunt departe de a fi consideraţi stres pozitiv. Din păcate, cu cât ne agităm mai mult, cu atât vom fi mai obosiţi şi mai dornici să scăpăm de «corvoada Sărbătorilor»”, atrage atenţia psihologul Ştefania Niţă.

Liste şi cumpărături din timp

Faceţi o listă a sarcinilor pe care le aveţi de îndeplinit, o alta cu lucrurile de cumpărat şi cu bugetul aferent.

Vă veţi organiza astfel priorităţile şi veţi reduce nivelul stresului cauzat de lipsa timpului şi banilor. Nu lăsaţi cumpărăturile pentru ultimele zile, deoarece aglomeraţia din magazine induce o stare de agitaţie inutilă.

Cafeaua creşte nervozitatea

Deşi o ceaşcă de cafea pe zi este recomandată pentru menţinerea energiei și puterii de concentrare, excesul are exact efectul contrar. Conferă o stare de nervozitate urmată de oboseală şi, de aceea, aveţi impresia că nu duceţi şi toate sarcinile la bun sfârşit. În schimb, este recomandată dimineaţa o cană cu ceai verde, care energizează.

Pe parcursul zilei, consumul de fructe și legume proaspete vă menţine starea de energie. Bananele sunt o variantă bună deoarece au un conţinut ridicat de potasiu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite