Şansele copiilor cu malformaţii cardiace grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şansele copiilor cu malformaţii cardiace grave
Şansele copiilor cu malformaţii cardiace grave

În România, anual se nasc în jur de 1.200 de copii cu afecţiuni severe ale inimii. Cei mai mulţi dintre copiii care se nasc cu malformaţii cardiace grave au nevoie de intervenţie chirurgicală din primul an de viaţă, pentru a avea şansa de a duce o viaţă normală.

Tratamentul pentru malformaţiile cardiace congenitale depinde de complexitatea acestora. Există afecţiuni minore, care nu dau simptome, nu necesită tratament şi care pot fi depistate accidental, la câţiva ani după naştere.

În cazul malformaţiilor cardiace severe, ameninţătoare de viaţă, nou-născutul are nevoie de intervenţie chirurgicală imediată.

„Pentru ţara noastră, numărul copiilor cu  malformaţii congenitale de cord care trebuie operaţi în primul an de viaţă este de aproximativ 300- 350 pe an”, apreciază Eugen Pascal Ciofu, profesor doctor, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Astfel, în primele ore după naştere, bebeluşul trebuie transferat din maternitate într-un centru cu secţie de cardiologie pediatrică şi chirurgie cardiovasculară.

Avem doar două centre mari

Din nefericire, în România sunt copii cu malformaţii cardiace grave care mor din cauză că nu pot fi trataţi sau diagnosticaţi corect.

În prezent, principalele centre de chirurgie cardiovasculară unde pot fi operaţi nou-născuţii cu astfel de probleme sunt Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş şi Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

„Numărul de copii în vârstă de 0-1 an cu malformaţii congenitale de cord operaţi anual în aceste două centre este total insuficient faţă de necesităţile din România, sub 50 la sută”, afirmă profesorul Eugen Pascal Ciofu.

În Bucureşti, se va deschide până la sfârşitul acestui an o secţie de cardio-chirurgie pediatrică la Spitalul „Marie Curie“, unde se estimează că vor putea fi operaţi anual în jur de 200 de micuţi. Copiii de peste patru ani cu boli congenitale de cord pot fi operaţi la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul „Fundeni” din Bucureşti.

Infecţiile din sarcină, risc de boală

Printre cauze care cresc riscul de malformaţii cardiace se numără unele boli apărute în timpul sarcinii, unele medicamente luate de gravidă sau bolile de care aceasta suferă. Riscurile sunt mai mari atunci când există unele anomalii genetice.

Fumatul, consumul de alcool şi carenţele nutriţionale din timpul sarcinii măresc, de asemenea, riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite