SPUNE-MI CE MANANCI, CA SA-TI SPUN CUM TRAIESTI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pestele si vegetalele cu rol antioxidant previn imbatranirea creierului Creierul, spun nutritionistii, este influentat in activitatea lui de alimentatie. Celulele cerebrale sunt chiar mai sensibile

Pestele si vegetalele cu rol antioxidant previn imbatranirea creierului
Creierul, spun nutritionistii, este influentat in activitatea lui de alimentatie. Celulele cerebrale sunt chiar mai sensibile decat "suratele" lor din organism. Cand creierul nostru functioneaza bine se poate spune ca avem o viata normala, marcata de succese si satisfactii. Dar cum putem sa mentinem creierul intr-o forma maxima? Grasimile sunt esentiale in mentinerea unui creier sanatos. Este vorba de asa-zisii acizi grasi polinesaturati, de raportul dintre cele doua tipuri de astfel de acizi: Omega 3 si Omega 6. Primul se gaseste in peste si in fructele de mare, celalalt provine din uleiuri vegetale rafinate. Pentru creier, alcatuit in special din substante lipidice, este esential cu ce tip de grasime il hranim. Cand predomina grasimile Omega 6 in dieta, in dauna grasimilor bune, sanatatea creierului nostru este in pericol, iar celulele nervoase se deterioreaza. Alimentele procesate industrial prin prajire in ulei de floarea-soarelui, sosurile sau maioneza care au in compozitie astfel de ulei trebuie tinute sub control. Este recomandat sa consumam frecvent peste (macrou, hering, sardele, somon) care contine un procent ridicat de Omega 3. Specialistii considera ca o hrana bogata in peste ne asigura si o buna dispozitie, datorita serotoninei pe care o contine. De aceea, pestele este considerat si un aliment antidepresiv! Pentru sanatatea creierului este esentiala si cantitatea de antioxidanti. Iata cele mai importante fructe si legume cu rol antioxidant: prunele uscate, stafidele, coacazele negre, murele, usturoiul, varza creata, afinele, capsunile, spanacul crud, zmeura, varza de Bruxelles, prunele, lucerna, spanacul oparit, broccoli, sfecla, avocado, portocalele, strugurii rosii, ardeiul rosu, ciresele, kiwi, fasolea gatita, grapefruitul roz, ceapa, strugurii albi. S-a constatat ca prunele uscate si stafidele au o mare capacitate antioxidanta.
Carnati de peste
Ingrediente: 500 g carne de peste, 5-6 linguri pesmet, 2 legaturi patrunjel, 100 g cascaval, coaja de lamaie, sare, piper, 2 lingurite de susan, 2 oua. Preparare: Pestele se fierbe in apa sarata. Dupa racire se amesteca impreuna cu cascavalul ras, coaja de lamaie (rasa, desigur!), patrunjelul tocat marunt si restul ingredientelor. Compozitia se ruleaza si se asezoneaza cu susan. Carnatul se serveste taiat in felii, alaturi de piure de cartofi sau de gutui.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite