SPUNE-MI CE MANANCI, CA SA-TI SPUN CUM TRAIESTI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care iau micul dejun sunt mai buni la invatatura Micul dejun imbunatateste performantele scolare, confortul psihologic si comportamentul elevilor. La aceasta concluzie a ajuns doctorul Michael

Elevii care iau micul dejun sunt mai buni la invatatura
Micul dejun imbunatateste performantele scolare, confortul psihologic si comportamentul elevilor. La aceasta concluzie a ajuns doctorul Michael Murphy, de la Departamentul de Psihiatrie al Facultatii de Medicina Harvard, care a studiat sute de cazuri in randul elevilor din scoli publice elementare din Philadelphia. Comparand elevii care serveau frecvent micul dejun cu cei care luau sporadic aceasta masa dimineata, a constatat ca prima categorie obtinea note mult mai mari la matematica. Acesti copii nu lipseau de la ore, iar progresele la invatatura erau vizibile. In schimb, elevii care nu mancau dimineata erau de doua ori mai predispusi la depresie si la anxietate. Studiul dr. Murphy a continuat. El a demonstrat ca, atunci cand elevii care sareau peste micul dejun au inceput sa manance, si acestia au facut progrese deosebite la scoala: au memorat mai usor noile cunostinte, au fost mai putin deprimati si anxiosi. La aceeasi concluzie au ajuns si specialistii de la Universitatea din Houston. Ei precizeaza ca grupele de copii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani care servesc micul dejun se implica mai bine in procesul de invatamant si rezultatele lor sunt mult mai bune. Cercetatorii au adus si explicatii pe intelesul tuturor: cand elevii nu mananca, nivelul zaharului din sange scade. Deci creierul nu mai are "combustibil" si eficienta sa este redusa. De la micul dejun nu trebuie sa lipseasca: painea, laptele, cerealele.

Reteta saptamanii
Clatite umplute cu piure de verdeturi
Compozitie: 4 oua, 400 g faina, 600 ml lapte, 100 ml apa minerala, 200 ml ulei, o lingurita bicarbonat, 150 g branza dulce, 500 g verdeturi (urzici, leurda, untisor, frunze de papadie), 50 g unt, 3 linguri gris sau pesmet, o lingurita de cimbru. Preparare: din apa minerala, oua, lapte, bicarbonat, 3 linguri de ulei se obtine o compozitie de consistenta smantanii din care se pregatesc clatitele, care se coc in tigaie, cu putin ulei si se aseaza suprapuse. Din verdeturi (spalate, oparite si fierte, timp de 5 minute) se pregateste umplutura clatitelor. Fireste, verdeturile vor fi scurse de apa in care au fiert. Apoi le tocam marunt si le amestecam cu branza si chimenul. Umplem clatitele cu aceasta compozitie si le punem intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu pesmet sau gris. Le punem la cuptor, la foc mic, timp de 10 minute. Aceste delicatesuri pot fi servite, calde, la micul dejun.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite