S-a dat startul vaccinării în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mâine, 110.000 de fetiţe din clasele a VI-a şi a VII-a vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, cu acordul părinţilor. În prima etapă a campaniei (23-30 noiembrie), va fi administrată cea dintâi doză de vaccin. Următoarele două doze vor fi inoculate în lunile ianuarie şi mai 2010.

Potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Sănătăţii Publice, 52 la sută din părinţi sunt de acord să-şi vaccineze fetiţele împotriva Papillomavirusului uman, responsabil de apariţia cancerului de col uterin.

În cadrul campaniei, vaccinarea se va face în principal de către medicii şcolari. Părinţii vor fi anunţaţi din vreme cu privire la ziua când le va fi vaccinat copilul, astfel încât să-şi poată exprima acordul sau dezacordul cu privire la acest lucru.

Profil de siguranţă din partea OMS

Doar jumătate din cele 220.000 de fetiţe de clasa a VI-a şi a VII-a vor fi vaccinate în cadrul acestei campanii. Cele două vaccinuri disponibile sunt Gardasil (Merck) şi Cervarix (GSK).

„Ambele vaccinuri beneficiază de un profil de siguranţă din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ceea ce înseamnă că autorităţile internaţionale consideră că nu există riscuri majore ale administrării lor", menţionează medicul Cristina Crintea, purtătorul de cuvânt al Centrului de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin.

În luna august 2009, OMS a reevaluat toate datele cu privire la cele două vaccinuri, inclusiv efectele adverse raportate de cele 27 de ţări în care a fost administrat vaccinul şi a reconfirmat siguranţa lor.

Fetiţele vor fi evaluate şi monitorizate

Potrivit specialiştilor, niciun caz de reacţii adverse severe (formarea cheagurilor de sânge sau chiar decesul fetiţelor) nu a fost confirmat de autorităţi, cauzele fiind cu totul altele decât administrarea vaccinului.

Totuşi, pentru a evita apariţia unor complicaţii, în cadrul campaniei, medicii vor evalua mai întâi starea de sănătate a fetiţelor, asigurându-se că nu au stări febrile sau alergie la vreunul dintre componentele vaccinului (de exemplu, la ouă).

„Efectele adverse ale ambelor vaccinuri sunt minore şi sunt de intensitate mică sau medie. Este vorba de durere şi de înroşire la locul injectării, dar şi de stări de greaţă, vărsături, febră, ameţeală, stări de leşin.

Medicii vor monitoriza starea fetiţelor timp de o jumătate de oră după vaccinare", explică medicul Cristina Crintea.

România, locul I la cancerul de col

Ţara noastră se situează pe primul loc în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de cancer cervical (27,65 la 100.000), dar şi cu cele mai multe decese din cauza cancerului de col uterin (13 la 100.000, de 6,3 ori mai multe decât media europeană).

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite