Ruşinea nu face bine la hemoroizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea celor cu boală hemoroidală preferă să sufere decât să meargă la medic.Igiena locală riguroasă, evitarea constipaţiei şi consumul suficient de lichide sunt măsuri obligatorii, care trebuie să însoţească medicaţia prescrisă de doctor.

Hemoroizii sunt dilataţii ale venelor varicoase de la nivelul anusului şi rectului şi se manifestă prin durere, sângerare, mâncărimi şi prin eliminare de mucozităţi.

Această tulburare este întâlnită la aproape 89 la sută din populaţie, arată statisticile. Cei mai mulţi dintre pacienţi nu se prezintă însă la medic. „Probabil nu există adult fără un oarecare grad de inflamaţie hemoroidală (hemoroizii sunt vase normale).

Fibrele vă menţin în formă Folosirea fibrelor în alimentaţie poate fi de folos dacă suferiţi de constipaţie, hemoroizi, sindrom de colon iritabil sau colită ulceroasă. Fibrele nu numai că menţin tractul digestiv sănătos, dar contribuie şi la detoxifiere. O masă bogată în zarzavaturi, fructe, legume, nuci, seminţe, cereale integrale va aduce o întreagă varietate de tipuri de fibre în organismul nostru. CITEŞTE MAI MULTE ÎN CLICK! SĂNĂTATE



Deoarece majoritatea pacienţilor cu boala hemoroidală nu se prezintă la medic, prevalenţa afecţiunii nu este cunoscută cu exactitate”, spune medicul gastroenterolog Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie. Boala hemoroidală afectează mai mult femeile la maturitate. Sarcina este un factor predispozant pentru apariţia hemoroizilor.

Igiena şi unguentele înlătură simptomele

Persoana care suferă de hemoroizi trebuie în primul rând să respecte măsurile de igienă, să adopte o alimentaţie uşoară pentru a evita constipaţia, să bea multe lichide şi să folosească unguente pentru ameliorarea simptomelor.

„Tratamentul clasic al hemoroizilor cuprinde măsuri de igienă locală, măsuri pentru regularizarea tranzitului intestinal şi un tratament medical care cuprinde unguente şi supozitoare. Se poate apela şi la un tratament sistemic (cu administrare orală), dar acesta trebuie administrat doar la recomandarea medicului”, menţionează medicul Carol Stanciu.

Unguentele care se pot administra fără prescripţie medicală nu trebuie folosite pe o durată mai mare de o săptămână, deoarece pot avea efecte adverse, precum iritaţii, inflamaţii şi subţierea pielii. Pentru a înlătura disconfortul, este indicat ca, până la vindecarea afecţiunii, pacientul să pună o pernuţă moale pe scaunul pe care urmează să stea.

Vizita la medic rămâne obligatorie

Simptomele bolii hemoroidale pot ascunde şi alte boli, precum cancer sau boli inflamatorii. De aceea, trebuie consultat medicul pentru a stabili un diagnostic precis.

„Tratamentul trebuie urmat doar după stabilirea unui diagnostic corect. Esenţială pentru excluderea unor alte leziuni este colonoscopia. Aceasta este o investigaţie obligatorie, mai ales după vârsta de peste 50 de ani sau dacă apar manifestări precum: scădere ponderală, anemie, sânge în scaun şi tulburare de scaun”, avertizează medicul gastroenterolog.

Tratament cu benzi adezive

„În caz de rezistenţă la tratament, în particular sângerări repetate, asociate cu anemie, se poate indica un tratament chirurgical. În prezent, se practică un tratament endoscopic, cel mai popular fiind bandarea hemoroidală”, mai spune Carol Stanciu.

Bandarea hemoroidală constă în aplicarea a două benzi adezive de mici dimensiuni la baza hemoroidului intern, pentru a stopa circulaţia sanguină în acea zonă. Această procedură poate crea un anumit grad de disconfort şi poate duce la sângerări uşoare, care pot începe la două-patru zile după intervenţie.

image

Recidivele bolii hemoroidale sunt dificil de prevenit. Se recomandă menţinerea unui tranzit intestinal regulat, evitarea poziţiei șezânde prelungite şi respectarea igienei locale.

image


prof. dr. Carol Stanciu
preşedintele
Societăţii Române
de Gastroenterologie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite