Românii suferă de epuizare profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrul peste program poate duce în timp la instalarea depresiei
Lucrul peste program poate duce în timp la instalarea depresiei

Criza economică a dus la reducerea numărului locurilor de muncă, iar cei care au un job lucrează peste program pentru a şi-l păstra. Stresul cronic, scăderea forţei fizice, dar şi prăbuşirea emoţională sunt principalele simptome ale epuizării la serviciu, cunoscută şi ca sindrom burnout.

Din dorinţa de a se afirma la locul de muncă, o mare parte dintre angajaţi lucrează în plus, depunând eforturi suplimentare şi rămânând de multe ori peste program.

În timp, acest comportament la serviciu interferează cu viaţa personală şi chiar cu starea de sănătate, avertizează specialiştii. În plus, randamentul profesional scade.

Cum recunoaştem sindromul burnout

Primele simptome ale epuizării profesionale sunt senzaţia că sarcinile de serviciu devin imposibil de îndeplinit, stresul continuu şi lucrul peste program fără un rezultat concret, deoarece scade foarte mult puterea de concentrare.

După un timp, epuizarea începe să se manifeste printr-o reducere a entuziasmului în ceea ce priveşte locul de muncă.

Persoanele care suferă de epuizare profesională se deprimă în momentul în care ajung aproape de clădirea în care lucrează, sunt demoralizate şi încearcă să îşi ducă munca la bun sfârşit, fără a avea însă nicio plăcere sau satisfacţie.

În scurt timp, sindromul burnout se manifestă şi la nivel fizic, prin oboseală cronică, dureri de cap, dureri musculare, tulburări de vedere, insomnii, dificultatea de a se trezi dimineaţa.

„Sindromul burnout apare din cauza unei discordanţe între ceea ce ne dorim să facem la serviciu şi condiţiile sau evenimentele din jur. În plus, mai ales în această perioadă, în care multe posturi sunt blocate, volumul de muncă este mai mare. Şi este, de asemenea, o nepotrivire între cât de mult muncim, cât de eficient, şi felul în care suntem răsplătiţi sau apreciaţi pentru asta", explică medicul psihiatru Alexandru Paziuc de la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.
 
Risc de depresie şi de anxietate

Dacă sindromul burnout persistă fără ca noi să luăm măsuri, în timp simptomele epuizării profesionale ajung să se confunde cu cele ale depresiei. „Forma avansată a sindromului burnout este depresia, care se manifestă prin senzaţia că muncim în zadar şi că viaţa, care se confundă cu jobul, nu mai are sens", atrage atenţia psihiatrul Alexandru Paziuc.

De asemenea, simptomele accentuate şi îndelungate ale epuizării profesionale pot declanşa alte tulburări mintale, cum este anxietatea. În perioadele de burnout creşte şi consumul de alcool, ceea ce poate duce la dependenţă.

Oboseala, cauzată de un virus

Epuizarea profesională este diferită de sindromul de oboseală cronică, deşi simptomele pot fi similare. În timp ce oboseala profesională este cauzată strict de suprasolicitarea fizică şi psihică, cea cronică este rezultatul unei infecţii, potrivit celor mai noi studii. Mai precis, sindromul oboselii cronice este dat de infecţia cu un retrovirus care este responsabil şi cu cancerul de prostată, arată specialiştii.

Sfaturi pentru a o combate

Măcar două zile pe săptămână, evitaţi să rămâneţi la serviciu peste program.

Nu săriţi niciodată peste pauza de masă.

Nu vă culcaţi după ora 24 şi treziţi-vă înainte de ora 9 dimineaţa.

În weekend, evitaţi să dormiţi toată ziua. Relaxaţi-vă mergând la munte sau măcar la o plimbare prin oraş.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite