Românii nu mănâncă echilibrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele prăjite în ulei ne dau metabolismul peste cap
Alimentele prăjite în ulei ne dau metabolismul peste cap

Majoritatea mâncărurilor pe care le preferăm conţin substanţe nocive pentru organism. Dieta dezechilibrată este unul dintre factorii principali care explică incidenţa mare a bolilor cardiovasculare la noi în ţară, spun specialiştii.

Potrivit specialiştilor, alimentaţia românilor conţine cu preponderenţă alimente prea grase, prea sărate şi cu prea mult zahăr, ceea ce determină apariţia sindromului metabolic, diabetului zaharat de tip II şi bolilor cardio-
vasculare. Nu întâmplător, România se situează în prezent pe locul patru în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, atrag atenţia medicii cardiologi.

Mezelurile împiedică fixarea calciului

Majoritatea românilor consumă diverse tipuri de mezeluri (salam, parizer etc.), ba chiar îşi hrănesc copiii cu astfel de produse. Multe dintre acestea au ca prim ingredient slănina, ceea ce înseamnă că produsul respectiv are mai puţine proteine şi mai multă grăsime.

În plus, cele mai multe mezeluri sunt făcute din MDM, adică din carne dezosată mecanic, ceea ce înseamnă că principalele ingrediente sunt resturile de carne de pe carcase, cu tendoane, piele, fulgi, ciocuri, chiar şi o parte din schelet.

„Produsele cu MDM conţin proteine denaturate cu o valoare biologică scăzută (colagen, şorici, tegumente, gluten denaturat). Consumul regulat al acestor alimente duce la acumularea excesivă de fosfor în organism, ceea ce împiedică fixarea calciului în oase", atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. În plus, pentru a conferi o culoare şi o aromă apetisante, acestor produse alimentare li se adaugă o varietate de E-uri sintetice.

Dulciurile concentrate duc la diabet

Într-adevăr, dacă mâncăm prea multe dulciuri concentrate, putem suferi de diabet zaharat de tip II. Iar românii includ în dieta lor tot felul de astfel de alimente, de la napolitane şi biscuiţi la torturi şi produse de patiserie. Toate conţin carbohidraţi cu un indice glicemic foarte mare şi cu un conţinut de fibre (esenţiale pentru o digestie uşoară şi pentru sănătatea organismului) foarte mic.

Persoanele care mănâncă frecvent astfel de alimente, în special copiii, au un nivel ridicat de stres oxidativ, deoarece arderea caloriilor din aceste alimente determină formarea radicalilor liberi în corp.

Toate aceste procese favorizează instalarea rezistenţei la insulină, ceea ce duce în timp la apariţia diabetului zaharat de tip II (noninsulinodependent).

Uleiul de floarea-soarelui, în exces

Deşi în ultima perioadă există o tendinţă de a folosi mai mult ulei de măsline atât în salate, cât şi la gătit, cel de floarea-soarelui, bogat în acizi graşi Omega 6, rămâne cel mai utilizat ulei de la noi din ţară.

În mod normal, acizii graşi sunt benefici pentru sănătate. Însă consumate în exces, grăsimile cu Omega 6 au efect proinflamator, dezechilibrând sistemul imunitar şi permiţând dezvoltarea celulelor canceroase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite