Românii neglijează vizita la stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii neglijează vizita la stomatolog
Românii neglijează vizita la stomatolog

Avem printre cele mai mici preţuri la serviciile de medicină dentară. Sondajele arată că românii sunt codaşi la igiena orală şi că folosesc mai puţină pastă de dinţi decât ceilalţi europeni.

Igiena orală precară favorizează apariţia celor mai multe probleme ale danturii. Acestora li se adaugă şi lipsa controalelor periodice la medicul stomatolog.

„Din păcate, spre deosebire de cetăţenii din Europa de Vest, care cheltuiesc mai mult pe sănătate, românii ajung la medic doar în momentul în care există o urgenţă. De aceea, preţul serviciilor stomatologice în ţara noastră şi în alte câteva ţări din Europa de Est a rămas la un nivel mult mai scăzut decât în restul Europei”, afirmă Gheorghiţă Dinu, managing partner la clinica stomatologică Imperial Dent din Bucureşti.

Conform unui studiu recent, realizat de Institutul pentru Evaluarea Tehnologiei Medicale din Olanda în nouă state europene, ţările cu cele mai scumpe tratamente dentare sunt Marea Britanie, Italia şi Spania. Potrivit aceluiaşi studiu, printre cele mai ieftine astfel de tratamente se numără cele disponibile în România, Ungaria şi în Polonia.

Controlul, indicat de două ori pe an

Îngrijirea orală corespunzătoare previne apariţia unor boli care afectează gingiile (precum gingivita) şi care, dacă nu sunt tratate, pot duce la pierderea dinţilor. Medicii recomandă perierea dinţilor de cel puţin două ori pe zi (dimineaţa şi seara), precum şi folosirea zilnică a aţei dentare şi a apei de gură.

Este important ca periuţa de dinţi să fie schimbată o dată la trei luni. De asemenea, vizita la medicul stomatolog se face o dată la şase luni, pentru depistarea eventualelor afecţiuni ale dinţilor, înainte ca acestea să se manifeste şi să producă durere locală.

La menţinerea unei igiene bucale corecte contribuie şi detartrajul. Tartrul se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene şi se prezintă sub forma unor depozite aderente, de culoare gălbuie. Neîndepărtat, tartrul menţine inflamaţia gingivală şi accelerează evoluţia bolii parodontale. Îndepărtarea tartrului se realizează numai în cabinetul stomatologic, de preferat o dată pe an.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite