Romanii nu stiu cum doare atacul de cord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanii, polonezii, spaniolii si francezii cred ca o persoana care are probleme cu inima trebuie sa duca o viata linistita si sa evite exercitiile fizice, arata un studiu efectuat, in noua tari din

Romanii, polonezii, spaniolii si francezii cred ca o persoana care are probleme cu inima trebuie sa duca o viata linistita si sa evite exercitiile fizice, arata un studiu efectuat, in noua tari din Europa, de cercetatorii de la o universitate din Olanda. Desi 90 la suta din europeni au auzit de bolile de inima, doar 3 la suta pot spune care sunt simptomele specifice atacului de cord, in ciuda faptului ca in 6 la suta din cazuri o persoana din familie s-a confruntat cu acestea. Conform studiului, in Polonia si in Romania, 90 la suta, respectiv 83 la suta au raspuns ca stiu ca medicamentele pot reduce mortalitatea si le pot imbunatati viata. ,Totusi, majoritatea adera la ideea gresita ca o persoana a carei inima are probleme nu mai trebuie sa faca exercitiu fizic", a declarat dr. Willem Remme, coordonatorul studiului. Prof. dr. Maria Dorobantu, seful Departamentului de Cardiologie de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, ne-a declarat ca nerecunoasterea simptomelor unui infarct miocardic poate avea consecinte negative asupra sanselor de supravietuire ale unui pacient. ,Cel mai tipic simptom este durerea profunda in piept, care se intinde in tot corpul. Mai pot aparea varsaturi sau pierderi ale cunostintei. De cele mai multe ori, lumea confunda aceste simptome cu cele ale racelii sau ale tulburarilor digestive", ne-a spus prof. dr. Maria Dorobantu. In ceea ce priveste efortul fizic al unei persoane care a suferit un infarct miocardic, prof. dr. Georgescu spune ca acesta nu trebuie evitat, insa exercitiile fizice pot fi facute numai dupa stabilirea capacitatii de efort, pe o bicicleta speciala. ,Efortul trebuie sa se mentina sub nivelul stabilit de medic, iar printre cele mai utilizate aparate se numara bicicleta si covorul rulant", mai spune prof. dr. Maria Dorobantu.
Principalul simptom al infarctului miocardic este durerea, o durere intensa in spatele sternului, care se extinde pe brate, pe gat. Ea creeaza frica si este insotita de transpiratie. ,Orice om, la orice varsta, trebuie sa fie alarmat de un astfel de simptom si sa cheme Salvarea. Din pacate, mai exista si personal medical care nu sesizeaza corect simptomatologia. Din ce in ce mai multe persoane tinere ajung in urgenta cu infarct miocardic", ne-a declarat prof. dr. Maria Dorobantu.
Factorii de risc pentru infarct: hipertensiunea arteriala, obezitatea, tabagismul si dislipidemiile. La tineri, principalele cauze sunt fumatul si incidenta infarctului in familie. Riscul de infarct scade la 7 ani dupa ce o persoana se lasa de fumat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite