Românii, predispuşi la boli ale tiroidei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 la sută din români au deficit de iod, care creşte riscul de tulburări endocrine. Cei mai afectaţi sunt locuitorii din Moldova şi Muntenia. Cea mai eficientă metodă de prevenire a afecţiunilor tiroidei este consumul de sare iodată.

Două miliarde de persoane din întreaga lume, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia lumii, au lipsă de iod în organism. În România, 30 la sută din locuitori au deficit de iod din cauza solului sărac în acest mineral, care este esenţial în buna funcţionare a glandei tiroide.

„Din cauza acestui deficit, 10 la sută din populaţia ţării are guşă endemică, o afecţiune cauzată de dereglarea tiroidei“, afirmă profesorul doctor Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon“ din Bucureşti.

Lipsa iodului este principala cauză de leziuni cerebrale în timpul copilăriei şi este responsabilă pentru apariţia insuficienţelor hormonale sau a retardului mintal şi pentru dezvoltarea necorespunzătoare, atât mentală, cât şi fizică. De asemenea, carenţa de fier duce la scăderea cu 15 la sută a coeficientului de inteligenţă.

Afectează toate categoriile de vârstă

Dereglările tiroidei, adică hipertiroidia (secreţia excesivă de hormoni tiroidieni) sau hipotiroidia (secreţia insuficientă a tiroidei), îi pot afecta atât pe bărbaţi, cât şi pe femei, tineri sau bătrâni.

Există anumite perioade ale vieţii în care dereglările tiroidei sunt mai des întâlnite. În perioada adolescenţei, tiroida este suprasolicitată.

De asemenea,  tiroida este mai activă în perioada sarcinii, pentru a furniza fătului hormonii tiroidieni necesari pentru dezvoltarea sa neurologică şi psihomotorie.

Pentru a menţine acest ritm, uneori sunt necesare suplimente de iod. Şi menopauza este o perioadă în care predispoziţia de a avea tulburări tiroidiene este mai mare. Una din şase femei cu vârsta între 45 şi 60 de ani şi una din cinci cu vârsta între 50 şi 60 de ani prezintă disfuncţii tiroidiene, mai ales hipotiroidie.

Depistare precoce

Afecţiunile tiroidei au început să fie depistate mult mai devreme, uneori chiar înainte să apară simptomele. În cazul hipotiroidismului, acestea sunt: oboseală, depresie, tulburări de memorie, de concentrare, de atenţie, apetit scăzut sau, din contră, luare în greutate. În cazul hipertiroidismului, simptomele sunt: lipsă de energie, nervozitate,  transpiraţie, pierdere sau luare în greutate şi dificultăţi la înghiţire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite