Românii au pensii mici, dar recalculate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, peste 1.600.000 de pensionari au primit mai mulţi bani în urma recalculării pensiilor. Cu toate acestea, aproape jumătate din vârstnici primeau în luna noiembrie sub două milioane

Anul trecut, peste 1.600.000 de pensionari au primit mai mulţi bani în urma recalculării pensiilor. Cu toate acestea, aproape jumătate din vârstnici primeau în luna noiembrie sub două milioane de lei lunar. Cei care nu vor ca la bătrâneţe să trăiască doar din pensia obţinută în baza Legii 19 din 2000 (cea care se primeşte acum) vor putea beneficia de pensii din pilonul II sau III. Vor mai avea însă ceva de aşteptat până când legile care le reglementează vor intra în vigoare. Legea 411 din 2004, privind pensiile din pilonul II, nu a intrat încă în vigoare, dar este deja modificată, iar proiectul de modificare este încă în dezbatere publică. Legea privind pensiile facultative, care abrogă Legea 249 din 2004, privind pensiile din pilonul III, se află acum în dezbatere parlamentară.
Modificările legislaţiei în domeniul pensiilor, făcute de-a lungul anilor, au dus la diferenţieri de pensii între persoane care lucraseră acelaşi număr de ani şi care avuseseră aproximativ acelaşi salariu. Anul trecut a început un proces de recalculare a tuturor pensiilor după Legea 19 din 2000, aflată acum în vigoare. Echitate tot nu s-a făcut, pentru că pensiile celor cărora în urma recalculării le-a rezultat un punctaj mai mic nu au scăzut. Au fost patru etape de recalculare, iar ultima a intrat în plată în luna decembrie 2005. Pe parcursul celor patru etape au fost recalculate pensiile unui număr de 3.557.474 de persoane, fiind consultate peste 4,1 milioane de dosare. În urma procesului de recalculare, 1.614.405 persoane - respectiv 45,38 la sută din totalul pensionarilor vizaţi de recalculare - au obţinut un punctaj mai mare decât cel aflat în plată şi au primit sume suplimentare în cursul anului trecut, care au variat de la un ban (un leu vechi) şi până la 1.200 lei (12.000.000 lei vechi).

Majorări
Pensia medie a acestei categorii de beneficiari a ajuns la 330 de lei (3,3 milioane de lei vechi), înregistrând o creştere de 21,3 la sută faţă de nivelul existent înainte de recalculare, de 272 lei (2,72 milioane de lei vechi). De creşteri de până la 10 lei noi au beneficiat 229.913 persoane, 714.030 au primit pensii mai mari cu sume cuprinse între 11 şi 50 de lei noi, iar 411.935 au avut pensia mărită cu sume cuprinse între 51 şi 100 de lei noi. Pensii mărite cu peste un milion de lei vechi (100 RON) au primit în urma recalculării 258.527 de persoane.

Pilonul II îşi aşteaptă legea
Pensiile din pilonul II sunt reglementate de Legea 411 din 2004. Legea trebuia să intre în vigoare anul acesta, dar cu toate acestea deja se modifică. Proiectul de modificare se află în dezbatere publică urmând să fie transmisă la instituţiile avizatoare, după operarea observaţiilor rezultate în urma dezbaterii, iar apoi va fi supusă aprobării guvernului în luna februarie şi supusă dezbaterii parlamentare. În funcţie de desfăşuarea dezbaterilor, legea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în "Monitorul Oficial". Adică, nu se ştie când. Potrivit Legii 411, fondul de pensii se constituie prin contract de societate civilă, încheiat între minimum 100 de membri fondatori. Când un angajat devine participant la un fond de pensii şi plăteşte contribuţiile, numărul lunar de puncte stabilit pentru acesta, conform Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii, se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia stabilită prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acest tip de fond de pensii este obligatoriu pentru persoanele în vârstă de până la 35 de ani, nou intrate pe piaţa forţei de muncă, şi este facultativă pentru celelalte categorii de persoane în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii. Aderarea la acest tip de fond este individuală, pe baza unui act încheiat între participant şi administrator. Fondul de pensii private va fi gestionat de un administ rator, respectiv o societate comercială pe acţiuni, care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondului, calculul şi plata pensiilor administrate privat.

Pilonul III e încă departe
Nici la pensiile din pilonul III nu stăm mai bine. Legea privind pensiile facultative, care abrogă Legea nr. 249/2004, se află în dezbatere parlamentară şi va intra în vigoare la trei zile de la data publicării în "Monitorul Oficial". Potrivit Legii 249 din 2004, pensiile din pilonul III vor fi plătite distinct şi suplimentar faţă de cele furnizate de sistemul public. Participarea la acest fond este facultativă şi nu există o limită de vârstă. Până la apariţia în "Monitorul Oficial" a Legilor 411 şi 249 din 2004, românii care vor mai mulţi bani când vor ieşi la pensie pot doar să pună bani deoparte sau îşi pot face o asigurare de viaţă cu acumulare de capital la o companie privată de asigurări.

Au rămas cu aceeaşi pensieÎn urma recalculării însă, punctajul celor mai mulţi dintre pensionari a fost mai mic decât punctajul aflat în plată în luna anterioară aplicării fiecărei etape. 1.943.069 de pensionari, adică 54,62% din numărul total al acestora, nu au primit nici un leu în plus, dar nici nu au pierdut nimic. Pensia medie a acestei categorii de pensionari a rămas de 277 lei noi (2.770.000 lei vechi). Totuşi, de la începutul acestui an, pensiile a aproape 600.000 de pensionari care nu au primit bani în plus în urma recalculării vor fi majorate deoarece creşterea depăşeşte punctajul obţinut. Vor rămâne însă peste 1,35 milioane de pensionari, dintre cei care au obţinut punctaje mai mici în urma recalculării, cu veniturile actuale, deoarece pensiile acestora fuseseră majorate artificial datorită măsurilor de protecţie socială. Timp de trei ani de la data recalculării, persoanele care au acte ce dovedesc venituri suplimentare care nu erau trecute în cartea de muncă le pot depune la Casele de Pensii. De la începutul acestui an, valoarea punctului de pensie a crescut de la 295,56 lei la 323,1 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 9,3 la sută. Cu toate acestea, veniturile persoanelor de vârsta a treia rămân scăzute. Potrivit statisticilor Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, aproape jumătate din pensionarii României aveau în luna noiembrie a anului trecut pensia lunară sub două milioane de lei. Astfel, 2.894.523 de pensionari primeau sub două milioane de lei, iar numărul celor care au pensia între două milioane şi trei milioane era de 908.062.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite