Românii au nevoie de kinetoterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii  au nevoie de kinetoterapie
Românii au nevoie de kinetoterapie

90 la sută din populaţie ar trebui să facă gimnastică medicală, susţin specialiştii. Scolioza şi alte probleme ale spatelui, precum şi complicaţiile apărute după un traumatism sunt o parte dintre recomandările kinetoterapiei.

Una dintre cele mai noi metode utilizate de specialiştii kinetoterapeuţi de la noi din ţară este FED (fixare, elongare şi derotare), tehnică utilizată pentru tratarea scoliozei, în special în cazul copiilor şi adolescenţilor.

Este vorba despre o metodă împrumutată de la medicii kinetoterapeuţi din Spania, care „poate întârzia o eventuală intervenţie chirurgicală în cazul copiilor cu scolioză congenitală accentuată, afecţiune ce îi împiedică să ducă o viaţă normală“, explică specialistul Santos Sastre, responsabil relaţii internaţionale al Asociaţiei de Fizioterapie, Catalunya.

Pot fi ameliorate scoliozele copiilor

Tehnica FED constă în aplicarea unor presiuni puternice asupra muşchilor ce susţin coloana vertebrală în perioada de creştere a copilului.

„Lungim musculatura care este prea scurtă, iar muşchii prea lungi îi scurtăm, astfel încât să forţăm coloana să se îndrepte. Spre exemplu, prin metoda FED, am reuşit să reducem o curbură de 38 de grade la 24 de grade în doar şase luni în cazul unui copil în vârstă de doar trei luni şi jumătate“, precizează medicul kinetoterapeut Elena Căciulan, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Kinetoterapeuţilor „Muntenia“ din Bucureşti.

Pentru ca efectul să fie maxim, aceste metode se asociază şi cu gimnastică medicală, care menţine un tonus muscular bun. Potrivit specialiştilor, kinetoterapia ar trebui aplicată nu doar în cazul copiilor cu afecţiuni ale coloanei, ci şi în cazul adulţilor cu dureri de spate din cauza lipsei de mişcare şi activităţii desfăşurate la birou, în poziţii incorecte.

De asemenea, au indicaţie pentru tehnicile de masaj şi pentru gimnastica medicală persoanele care au suferit un traumatism, cele cu probleme articulare şi cele care au făcut un accident vascular cerebral.

„Kinetoterapia poate fi folosită şi profilactic, pentru a preveni eventualele probleme ale coloanei. În total, aproximativ 90 la sută din populaţie ar trebui să beneficieze de acest tip de terapie“, este de părere medicul Elena Căciulan.

Kinetoterapeuţii nu au încă un cadru legal

Cu toate acestea, doar 20 la sută din români apelează la kinetoterapie, atrag atenţia specialiştii. „Unul dintre motive este că ne cam lipseşte educaţia pentru mişcare“, spune Elena Căciulan.

O altă explicaţie este că, în România, Ordinul Kinetoterapeuţilor nu beneficiază încă de un cadru legal, aşa cum se întâmplă în restul Europei.

Unde găsiţi specialişti

  • Pentru a beneficia de metodele de kinetoterapie efectuate de specialiştiîn domeniu trebuie să mergeţi la spitalele sau la policlinicile care au această secţie ori la cabinetele particulare. De asemenea, unii kinetoterapeuţi merg la domiciliul pacientului, în cazul în care acesta nu se poate deplasa.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite