Românii sunt europenii cei mai afectaţi de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ocupă primul loc în ceea ce priveşte incidenţa tumorilor maligne şi tuberculozei. La capitolul afecţiuni cardiovasculare, principala cauză de deces în România, ocupăm locul trei.  În ceea ce priveşte bolile infecţioase ne situăm pe la mijlocul clasamentului.

Cancerul de col de uterin plasează ţara noastră în fruntea listei Uniunii Europene cu privire la incidenţa tumorilor maligne. Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România, susţine că, la nivel naţional, acesta este urmat de cancerul pulmonar, la bărbaţi, şi de cel de sân, la femei.

Numărul mare al bolnavilor de cancer se explică prin lipsa programelor naţionale de depistare a tumorilor maligne.

„Locul întâi îl ocupăm şi la incidenţa tuberculozei“, subliniază conf. univ. dr. Constantin Marica, coordonator al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, sef de secţie în cadrul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti. Anual, se depistează 20.000 de noi cazuri de tuberculoză.

Bolile de inimă, pe primele locuri

Jumătate dintre români suferă de hipertensiune, arată datele statistice. În plus, România înregistrează cel mai ridicat nivel în ceea ce priveşte decesele cauzate de accidentul vascular, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, atrage atenţia Asociaţia Americană de Cardiologie.

„În ceea ce priveşte mortalitatea prin boli de inimă, România se situează pe locul trei în Europa“, declară profesorul Eduard Apetrei, medic primar cardiolog, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.  

Stăm mai bine la bolile infecţioase

Un capitol la care ţara noastră înregistrează o incidenţă scăzută este cel al bolilor infecţioase. „De exemplu, în cazul hepatitei C, care afectează 4,5 la sută din populaţie, se estimează o scădere la 1-2 la sută în următorii ani. Acest lucru se datorează programelor naţionale de vaccinare“, declară profesorul Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală.

Numărul bolnavilor români cu HIV/SIDA este printre cele mai mici din ţările UE, susţin specialiştii români. În momentul de faţă, există aproximativ 10.000 de bolnavi seropozitivi, cu mult sub media europeană.

O altă afecţiune clasificată spre sfârşitul listei este diabetul. „Această afecţiune ne plasează pe locul 27 în context european“, declară Simion Prună, cercetător ştiinţific la Institutul de Diabet şi Boli Metabolice „N.C. 

Paulescu“, Bucureşti. Specialiştii pun acest lucru pe stilul de viaţă al românilor, care este mai puţin nociv decât cel al popoarelor vestice. De exemplu, românii au prins gustul mâncării de tip fast-food (una dintre cauzele creşterii în greutate şi, deci, a apariţiei diabetului) doar în ultimii ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite