România, pregătită să trateze de gripă porcină doar 8% din populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul unei epidemii severe de gripă porcină, doar 8% dintre români ar putea fi trataţi cu antivirale, ţinând cont de stocurile existente, potrivit unui studiu realizat de compania farmaceutică Roche.

Singurele ţări care au cerut stocuri de Tamiflu (antiviral utilizat în tratarea gripei - n.r.) pentru mai puţin de 8% din populaţie sunt Brazilia, Cipru şi Polonia, în timp ce Norvegia, Austria, Franţa şi Marea Britanie are suficient vaccin cât să trateze între 40% şi 83% din populaţie.

"Deşi Marea Britanie are stocuri de antivirale pentru peste 80% din populaţie, în cel de-al doilea val pandemic, dacă nu vor dispune de suficiente paturi pentru terapie intensivă, rata mortalităţii va fi mai mare faţă de o altă ţară, cum ar fi Canada, de exemplu, care are un stoc de antivirale pentru un procent mai mic de populaţie, dar care se concetrează pe dotarea spitalelor cu aparate de ventilare artificială şi paturi speciale de terapie intensivă", a precizat medicul specialist canadian Anand Kumar.

Guvernul a decis în august suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu trei milioane de lei pentru achiziţionarea de anitivirale şi echipamente de protecţie împotriva gripei porcine, destinate personalului medical şi populaţiei. Potrivit estimărilor MS din aceşti bani se poate asigura tratamentul specific cu medicamente antivirale pentru 25% din populaţie, procentul minim de acoperire a populaţiei, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Comisia Europeană.

6.000 de paturi de spital pentru infectaţii cu gripă porcină

Spitalele de la noi dispun de peste 6.000 de paturi destinate pacienţilor infectaţi cu gripă porcină. Numărul acestora ar putea fi suplimentat dacă se va observa o creştere a numărului de îmbolnăviri, a dat asigurări în august , directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol.

Specialiştii estimează că odată cu răcirea vremii, număru celor care vor contacta noul virus va creşte semnificativ.

Noul virus a fost semnalat, pentru prima dată, la sfârşitul lunii martie, în Mexic, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat pandemie pe 11 iunie. Boala s-a extins "cu o viteză fără precedent", potrivit organizaţiei, care a subliniat că "în cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste şase luni ca virusurile gripale să se propage aşa cum a făcut virusul A/H1N1 în mai puţin de şase săptămâni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite