România desfiinţează oncologia, în timp ce Europa o înfiinţează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în care Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) se luptă să convingă toate statele membre să adopte o programă de pregătire unitară. Oncologia medicală este recunoscută în 23 de

în care Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) se luptă să convingă toate statele membre să adopte o programă de pregătire unitară. Oncologia medicală este recunoscută în 23 de ţări europene. Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia şi Slovenia nu şi-au desfiinţat oncologia medicală înaintea aderării la UE. "Ministrul uită că această specialitate a fost creată pentru cei aproape 360.000 de pacienţi cu cancer diagnosticaţi astăzi în România. Atunci când a desfiinţat oncologia medicală, la pacienţi trebuia să se gândească, nu la medici", a declarat dr. Constantin Pleşan, medic oncolog la Spitalul din Drobeta-Turnu Severin, care a mai adăugat că "vor dispărea centrele de oncologie care elaborau registrul unic de cancer, evidenţa şi statistica pacienţilor cu cancer şi eliberau reţetele cu citostatice şi a stupefiantelor". "Să asimilăm oncologia medicală medicinei interne este ca şi cum neurochirurgia ar fi asimilată de chirurgia generală sau cardiologia medicinei interne, adică ne întoarcem la momentul în care această specialitate se desprindea de medicina internă pentru o mai bună tratare a pacienţilor", a mai declarat dr. Constantin Pleşan.

Asimilarea, atacată în contencios-administrativ
Federaţia Sindicatelor Medico-Sanitare şi Farmaceutice Hipocrat a cerut anularea ordinului de ministru care prevede asimilarea celor opt specialitaţi - neurologie pediatrică, ortopedie pediatrică, medicină sportivă, epidemiologie, igienă, oncologie, expertiza medicală şi genetică. "Este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului", a declarat preşedintele federaţiei, Aurelian Condurache, care a mai adăugat că ministrul a acordat prioritate recunoaşterii mutuale a diplomelor în UE, lezând dreptul la sănătate şi viaţă al poporului român. Specialiştii celor opt specialităţi asimilate susţin că vor ataca actul normativ în contencios-administrativ. Ei mai spun că efectele acestui ordin se vor vedea în 3-4 ani, iar odată cu aplicarea ordinului vor dispărea aproape 200 de medici din fiecare specializare. (F.P.)

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite