Şocat de spitalele din România, un englez strânge bani să ridice o clinică în satul Viscri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şocat de spitalele din România, un englez strânge bani să ridice o clinică în satul Viscri
Şocat de spitalele din România, un englez strânge bani să ridice o clinică în satul Viscri

După ce a îndurat "ororile" sistemului medical din România, un regizor britanic s-a decis să ridice un spital în satul Viscri din Transilvania, anunţă ediţia online a publicaţiei britanice "The Times".

Luke Douglas-Home, un cineast britanic, a suferit în urmă cu patru ani un accident de maşină în apropiere de satul Viscri din Transilvania, în urma căruia s-a lovit destul de serios la cap. Pentru că în Viscri nu există un cabinet medical, ca să nu mai vorbit de vreun spital sau policlinică, cineastul a fost urcat într-un camion, i s-a administrat un analgezic pentru cai,  şi a fost expediat la cel mai apropiat spital aflat la 50 de kilometri de localitate, în Braşov.

Când starea sa s-a stabilizat, cineastul britanic a fost transferat către cel mai bun spital neurologic din Bucureşti. Ajuns la un spital de top din Capitală, pacientul englez a suferit un alt şoc, după ce a făcut cunoştinţă cu mediul spitalicesc din România.

După două săptămâni, aventura medicală a lui Luke Douglas-Home prin România s-a sfârşit după două săptămâni cu un drum cu elicopterul spre Londra, unde continuă şi azi tratamentul pentru lovitura de acum patru ani.

Pentru ca nicio persoană să nu mai treacă prin acelaşi coşmar ca el, britanicul a pus bazele unei fundaţii caritabile, numită The Medical Trust, cu scopul de a strânge 19.000 de lire sterline pentru ridicarea unei clinici în Viscri. Luke vrea ca banii strânşi să fie folosiţi pentru renovarea unei clădiri din localitate, dotarea ei cu aparatură medicală şi tranformarea într-o clinică medicală.

"Dacă oamenii ar cunoaşte ororile sistemului medical din România ar fi şocaţi. Oamenii se calcă efectiv în picioare prin spitale cerşind asistenţă medicală pentru rudele lor", a declarat indignat britanicul, adăugând că nici nu vrea să-şi închipuie de ce tratament ar fi avut parte, în locul lui, un cetăţean român. "Nu ştiu ce s-ar fi ales de mine dacă nu aş fi fost cetăţean străin. Nici nu vreau să-mi închipui cum ar fi fost tratat un român obişnuit aflat în locul meu", povesteşte Luke experinţa din România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite