Bolile psihice câştigă teren în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, circa un sfert din români suferă de o tulburare mintală, estimează specialiştii. Deteriorarea stării generale de sănătate, apărută pe fondul unor dependenţe vicioase, şi agresivitatea pot indica o serie de probleme psihice.

Neglijate în trecut din cauza riscului scăzut de mortalitate, bolile psihice sunt de fapt o problemă serioasă, pentru că, potrivit specialiştilor, acestea „fură“ pacienţilor mulţi ani de viaţă sănătoasă. Acest fapt este confirmat de indicatorul DALY (ani de viaţă ajustaţi în funcţie de invaliditate), folosit în psihiatrie.
 
Specialiştii spun că, pe baza rapoartelor din ultimii ani ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), se preconizează o creştere continuă a frecvenţei tulburărilor mintale în următorii ani, depresia ocupând un loc fruntaş.

Unu din trei oameni, suferă de o boală mintală

Cele mai noi statistici arată că, la nivel mondial, prevalenţa bolilor psihice este de aproximativ 33 la sută. Acest lucru înseamnă că unul din trei oameni va fi afectat, la un moment dat în cursul vieţii, de o astfel de problemă.

„Chiar dacă în România nu dispunem de studii recente, nu există niciun motiv să credem că ne situăm sub acest nivel. Dimpotrivă, există suficiente indicii care sugerează, cel puţin în ultimul deceniu, o prevalenţă semnificativ mai mare a bolilor psihice în raport cu media europeană. Iar această tendinţă este pusă pe seama deteriorării stării generale de sănătate a populaţiei, înclinaţiei crescute către dependenţe şi creşterii ratei suicidului. Să nu uităm totuşi şi de stresul tot mai mare la care suntem supuşi şi de accentuarea agresivităţii“, spune Alexandru Paziuc, medic psihiatru la Spitalul Psihiatric din Câmpulung Moldovenesc.

Jumătate din cazurile de depresie, netratate

Între 20 şi 25 la sută din femei sunt afectate, la un moment dat în viaţă, de depresie majoră, problema apărând tot mai frecvent la persoanele tinere, avertizează specialiştii. Totuşi, nici bărbaţii nu sunt scutiţi de tulburările depresive majore, între 7 şi 12 la sută din aceştia fiind diagnosticaţi cu o astfel de afecţiune.

„Depresia reprezintă 12 la sută din totalul bolilor, devansând malaria, SIDA şi tuberculoza la un loc (10 la sută) şi este în continuă creştere. Astfel, se preconizează că, în 2020, depresia va reprezenta peste 15 la sută din problemele de sănătate, situându-se pe locul al doilea după bolile cardiovasculare“, mai spune Alexandru Paziuc.

Specialiştii spun că între 5 şi 10 la sută din pacienţii care se prezintă la medicul de familie pentru o problemă de sănătate întrunesc criteriile de diagnostic pentru depresia majoră. Însă, mulţi dintre aceştia nu sunt diagnosticaţi şi trataţi. „Mai puţin de 50 la sută din pacienţii cu depresie majoră primesc un tratament adecvat şi mai mult de 57 la sută din aceştia sunt trataţi numai de către medicului de familie“, menţionează Alexandru Paziuc.

Specialistul mai spune că tulburarea depresivă minoră este şi ea subdiagnosticată la nivelul asistenţei primare, rata fiind sub 9,8 la sută. De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere că aproximativ 60 la sută din persoanele care suferă de depresie se gândesc la suicid şi 15 la sută din ei chiar comit suicidul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite