Româncele fac prea puţin sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate dintre români fac mişcare foarte rar sau chiar deloc, arată un Eurobarometru recent. Femeile din ţara noastră stau şi mai prost la capitolul mişcare, iar consecinţele asupra stării de sănătate sunt dintre cele mai grave, spun specialiştii.

Sedentarismul este considerat drept unul dintre factorii favorizanţi pentru o serie de afecţiuni grave, printre care bolile cardiovasculare, diabetul de tip II şi chiar cancerul. De fapt, o mare parte din cele 6.500 de noi cazuri de cancer mamar depistate anual şi pentru cei 550.000 de diabetici de tip II au printre cauze, pe lângă factorul genetic şi alimentaţia dezechilibrată, lipsa de mişcare.

Potrivit Eurobarometrului făcut public anul acesta, România se situează printre ţările în care locuitorii fac cel mai rar mişcare. Mai mult, conform datelor statistice, peste 60% din românce fac sport foarte rar sau chiar deloc.

Zilnic, o oră de mers alert

„Omul a fost conceput să facă mişcare, nu să stea pe scaun. Din păcate, civilizaţia şi dezvoltarea tehnologiei au făcut ca omul să-şi uşureze eforturile în orice face, lucru total greşit. Odată cu reducerea nivelului de mişcare, dar şi cu aducerea în dietă a unor alimente industrializate, a crescut rata obezităţii, a celulitei, a sindromului metabolic şi chiar a cancerului", atrage atenţia medicul de familie Garofiţa Nicolae de la Clinica Garomed.

„Pentru a ne menţine atât forma fizică, cât şi starea de sănătate, cel mai important lucru este să păstrăm un echilibru între caloriile pe care le aducem corpului prin alimentaţie şi ceea ce «cheltuim» prin mişcare", explică medicul de familie.

Cu cât masa musculară este mai bine conturată, cu ajutorul sportului, cu atât rata metabolismului este mai accelerată. Iar un metabolism stimulat înseamnă un risc redus de a suferi de obezitate, de boli cardiovasculare, de diabet de tip II şi de cancer.

Specialiştii recomandă o oră de mişcare zilnic, indiferent de nivelul de antrenament. Cea mai benefică formă de mişcare pentru persoanele de orice vârstă, indiferent de bolile de care suferă, este plimbarea în ritm alert în aer liber.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite