Riscul de îmbolnăvire, dictat de anotimpul naşterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii născuţi  iarna au risc mai mare de alergii
Copiii născuţi iarna au risc mai mare de alergii

În acelaşi mod în care astrologii ne pot prezice destinul după ziua naşterii, cercetătorii americani au descoperit că anotimpul în care venim pe lume, mai exact volumul de lumină de ­care ne bucurăm în primele săptămâni de viaţă, ne influenţează starea sănătăţii.

Conform unui studiu al cercetătorilor americani din cadrul Universităţii „Vanderbilt", bebeluşii care vin pe lume iarna sunt mai lenţi şi au o dispoziţie schimbătoare, comparativ cu cei născuţi vara, care sunt mai joviali şi mai optimişti. Explicaţia cercetătorilor este că bebeluşii născuţi iarna sunt mai puţin expuşi luminii naturale în primele zile de viaţă, ceea ce le afectează bioritmul, ei prezentând şi un risc crescut de depresie şi de alergii. Conform aceluiaşi studiu, cei născuţi vara sunt mai predispuşi problemelor de vedere, din cauza expunerii la lumina excesivă.

Mai puţin adaptabili în lipsa luminii

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au studiat animale de laborator împărţite în două grupuri. Unele au fost expuse luminii, timp de 16 ore pe zi, pentru mai multe săptămâni, şi au fost ţinute apoi opt ore în întuneric (ciclu caracteristic verii), în timp ce altele au avut contact cu lumina doar opt ore pe zi. În momentul în care au fost schimbate aceste condiţii, cobaii ­care şi‑au petrecut mare parte din primele zile ale vieţii în întuneric ­(ciclu specific iernii) se mişcau încet, au întâmpinat probleme de adaptabilitate, iar sănătatea lor a avut de suferit. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite