Rezonanţa magnetică, investigaţia viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această metodă imagistică se numără, alături de ecografie, printre cele neiradiante, deci nu prezintă efecte adverse. Computerele tomograf de generaţie nouă sunt mai eficiente decât cele vechi, dar, din păcate, sunt şi mai iradiante. PET CT-ul este cea mai riscantă investigaţie medicală.

Spre deosebire de aparatele vechi, care obţineau o singură „felie" (imagine, în engleză - slice) atunci când se învârtea o dată tubul Rontgen (cu radiaţii X) în jurul pacientului, cele mai noi computere tomograf (CT) folosesc până la 64 de „felii".

Majoritatea computerelor tomograf din ţara noastră folosesc însă între 2 şi 16 slice-uri. „Cu ajutorul computerelor tomograf cu 64 de slice-uri se obţine o rezoluţie spaţială foarte bună. Cu toate acestea, CT-urile care obţin mai multe «felii» printr-o singură mişcare sunt mai iradiante decât cele mai vechi, cu mai puţine slice-uri", arată conferenţiar doctor Vlad Ene, specialist radiologie şi imagistică medicală.

PET-CT-ul, cel mai iradiant

Deşi mai performant decât CT-ul obişnuit, putând depista formele de cancer în stadiu incipient, PET-CT-ul presupune cele mai mari riscuri pentru pacient, atrag atenţia specialiştii. „PET-CT-ul iradiază de două ori: intern, prin introducerea unei substanţe radioactive în corp, şi extern, prin expunerea la razele X", menţionează conf. dr. Vlad Ene.

În momentul de faţă, oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte metodele neiradiante, cum este imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), astfel încât să fie la fel de eficiente ca investigaţiile iradiante, dar fără riscurile pe care le presupun acestea din urmă.

Cel mai modern aparat de rezonanţă magnetică este 3 Tesla. „Acest aparat are o rezoluţie spaţială similară cu cea a CT-ului multislice (cu mai multe «felii»). Cele mai mari avantaje ale IRM-ului 3 Tesla sunt că, după o singură examinare, oferă imagini complete ale corpului uman, la rezoluţie mare, că nu iradiază şi că rezultatele se obţin într-un timp scurt", spune conf. dr. Vlad Ene.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite