Reţete speciale pentru copii şi gravide, din 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Ce aduce nou contractul-cadru pe anul 2007?- Pentru asistenţa medicală primară se propune introducerea, la medicii de familie, cu caracter orientativ, a bugetului pentru prescrierea

- Ce aduce nou contractul-cadru pe anul 2007?
- Pentru asistenţa medicală primară se propune introducerea, la medicii de familie, cu caracter orientativ, a bugetului pentru prescrierea medicamentelor şi a investigaţiilor medicale paraclinice. O propunere similară este formulată şi pentru medicii specialişti din ambulatoriu. Totodată, persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale nu vor mai fi scoase din evidenţele medicilor de familie, ci vor fi înscrise pe o listă specială, pentru a beneficia de servicii medicale de urgenţă şi de asistenţă medicală în cazul bolilor cu potenţial endemo-epidemiologic. Proiectul noului contract-cadru detaliază şi modul în care se va efectua controlul medical anual pentru asiguraţi, prevăzându-se ca acesta să poată fi făcut atât la solicitarea medicului de familie, cât şi a pacientului, dar şi în cazul în care asiguratul se prezintă la cabinetul medical pentru o afecţiune acută.
- Ce se schimbă în domeniul analizelor de laborator?
- Pentru efectuarea de analize şi investigaţii medicale paraclinice, se propune ca biletul de trimitere să fie un formular unic pe ţară, securizat. Dacă într-un judeţ nu se pot efectua anumite analize sau investigaţii, din lipsă de laboratoare, pentru efectuarea acestora, Casele judeţene de asigurări de sănătate vor putea încheia contracte cu laboratoare din alte judeţe.
- Care va fi situaţia spitalelor?
- În cazul spitalelor, se propune ca, la încheierea contractului cu Casele de Asigurări de Sănătate, acestea să prezinte un document care să prevadă obligaţiile personalului medical angajat în executarea acestui contract. Pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale ale spitalelor s-au prevăzut penalităţi constând în diminuarea valorii contractului pe luna respectivă cu 1% la prima abatere, cu 3% la a doua abatere şi cu 5% la a treia abatere.
Pe de altă parte, pentru cazurile ce pot fi rezolvate în regim de spitalizare de zi, se propune ca, la cererea pacientului, spitalele să poată acorda şi spitalizare continuă, diferenţa de costuri urmând să fie suportată de solicitant.
- Cum va fi rezolvată problema fondurilor pentru medicamente compensate şi gratuite?
- La farmacii am propus introducerea obligaţiei farmaciştilor de a elibera medicamentele compensate cu preţul cel mai mic, echivalentele mai scumpe ale acestora urmând a fi eliberate numai la solicitarea asiguratului.
Totodată, pentru farmaciile care nu-şi respectă programul de lucru s-au prevăzut sancţiuni constând în diminuarea graduală a valorii contractului cu Casa de asigurări sau în rezilierea acestuia. Pentru copii, gravide şi lăuze se propune ca aceste categorii de persoane să poată beneficia lunar, gratuit, de o prescripţie cuprinzând maxim patru medicamente OTC, în plus faţă de lista generală de medicamente compensate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite