Remedii fel şi fel cu pătrunjel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucul din frunze  de pătrunjel se bea în maximum 30 de minute de la preparare
Sucul din frunze de pătrunjel se bea în maximum 30 de minute de la preparare

Specialiştii spun că puţine plante medicinale se pot compara ca eficienţă cu pătrunjelul. Iar proprietăţile terapeutice ale plantei nu se regăsesc doar în frunze şi în tulpini, ci şi în rădăcină şi în seminţe. 

Una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina C (240 mg/100 g), pătrunjelul este regenerator şi imuno­stimulant. De asemenea, savurosul condiment mai conţine betacaroten (un alt antioxidant, care scade riscul apariţiei unor boli cum ar fi ateroscleroza, cancerul şi diabetul), vitamine din grupul B, dar şi vitaminele E şi K, precum şi minerale (fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, sodiu, sulf şi calciu).

Adjuvant în boala canceroasă

Salatele de crudităţi asezonate cu mult suc stors din frunze şi cu rădăcină de pătrunjel sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul cancerului. Folosită în stare proaspătă, planta stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte cu boala şi combate reacţiile adverse ale citostaticelor şi ale radioterapiei. 

Are efect antibacterian

Studii recente realizate la Universitatea din Ankara (Turcia) au demonstrat că pătrunjelul este eficient pentru tratarea infecţiilor cu diferite specii de bacterii şi de ciuperci parazite. Leacul se prepară din pătrunjel tăiat fin, amestecat cu suc de lămâie, cu ulei de măsline (câte două linguriţe din fiecare) şi cu un căţel de usturoi şi se consumă la micul dejun.   

Combate retenţia de apă

Pentru combaterea celulitei şi pentru eliminarea apei acumulate în organism, nutriţioniştii recomandă o cură cu suc de pătrunjel obţinut prin stoarcerea frunzelor şi rădăcinii. Cu cel puţin o oră înaintea meselor principale, se beau câte 50 ml de suc de pătrunjel proaspăt, diluat cu 150 ml de suc de morcov.  

Protejează ficatul

Studiile de ultimă oră ale specialiştilor americani au dovedit că pătrunjelul este un protector al ficatului, ajutându-l să devină mai rezistent în faţa virusurilor hepatitice A, B şi C. Se iau câte 15 linguri cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel pe zi, diluate cu apă, de preferinţă pe stomacul gol, timp de patru săptămâni.   

Neutralizează efectele nocive ale fumatului

Salatele de crudităţi, care conţin câte două linguri de frunze de pătrunjel şi de suc de lămâie, sunt de ajutor pentru reducerea nivelului de radicali liberi din organismul fumătorilor. Cura cu  salată trebuie urmată timp de 40 de zile. Potrivit specialiştilor, acesta este şi un remediu eficient antifumat, dorinţa de a fuma reducându-se treptat. Mai mult, terapia are un efect dezinfectant asupra căilor respiratorii şi îndepărtează halena (mirosul neplăcut al respiraţiei).

Tratament pentru alcoolici

Decoctul de pătrunjel s-a dovedit foarte eficient împotriva alcoolismului, deoarece creează intoleranţă la consumul de alcool.  Într-un litru de apă se fierb patru rădăcini de pătrunjel, coaja de la o lămâie, de la o mandarină şi de la un grepfrut, până când apa scade la jumătate. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă două linguri de seminţe de pătrunjel. Leacul se păstrează în frigider şi se ia  câte o lingură de patru ori pe zi.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut

Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi şi condimente neiuţi. Acţiunea sa principală este de detoxifiere a organismului. Poate fi folosit ca atare, fără prelucrare termică, adăugat în salate, în supe şi în mâncăruri. Compoziţia atât de bogată în nutrienţi îi conferă proprietăţi benefice pentru sănătate: creşte capacitatea de apărare a organismului, distrugând agenţii patogeni şi diminuează inflamaţia.

De asemenea, stimulează şi îmbunătăţeşte digestia, acţiunea sa antioxidantă neutralizând efectul nociv al radicalilor liberi asupra organismului, în timp ce datorită fitoestrogenilor din compoziţie ajută la reglarea tulburărilor de ciclu menstrual şi la atenuarea simptomatologiei specifice menopauzei. Planta este utilă în stări ce se asociază cu imunitate scăzută, anemie, convalescenţă, astenie, surmenaj intelectual, dischinezie biliară şi cu hipertensiune arterială.

Calmant

Pentru inflamaţia pleoapelor, sunt eficiente compresele cu suc de frunze de pătrunjel.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite