Reguli stricte în terapia cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reguli stricte în terapia cancerului
Reguli stricte în terapia cancerului

De la 1 septembrie sunt tratate patru tipuri de cancer, după o serie de protocoale terapeutice. Până acum, pentru cancerul de sân, de colon, de col uterin şi de prostată nu existau reguli terapeutice stricte.

Medicii oncologi decideau ce tipuri de terapii să aplice în absenţa unor ghiduri de practică medicală cu privire la paşii tratamentului pentru cancer. Începând cu 1 septembrie, toţi medicii oncologi vor fi nevoiţi să urmeze anumite etape în aplicarea tratamentului, de la metodele de investigare până la tehnicile şi terapiile cu medicamente sau chirurgicale ce trebuie folosite, în funcţie de tipul de cancer şi de stadiul acestuia.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii explică introducerea protocoalelor pentru aceste tipuri de cancer prin nevoia de standardizare a actului medical. „Bolnavii de cancer trebuie să fie trataţi la fel, atât în cadrul Institutului Oncologic din Bucureşti, cât şi în cadrul secţiei de oncologie a unui spital din, să spunem, Reşiţa”, explică Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Porivit oficialului, schimbarea majoră pe care au adus-o protocoalele terapeutice este aceea că bolnavii vor beneficia de tratament prin respectarea unor paşi precişi. „Medicii nu vor mai putea recomanda un tratament de ultimă generaţie fără să fi încercat, mai întâi, tratarea cancerului cu medicamente stabilite în protocol drept primă opţiune de tratament”, explică Oana Grigore.

Protocoalele, contestate de pacienţi

Deşi ghidurile terapeutice presupun standardizarea tratamentului, adică respectarea aceloraşi reguli în orice secţie de oncologie din ţară, reprezentanţii bolnavilor de cancer spun că acestea pot îngreuna şi mai mult accesul pacienţilor la tratamentele de ultimă generaţie.

„Ideale ar fi protocoalele de tratament care să permită lejeritatea medicului în alegerea tratamentului şi posibilitatea personalizării schemelor de tratament în funcţie de fiecare bolnav în parte, nu impunerea unui tratament bătut în cuie”, este de părere Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România (ABC). 

Tratamentele noi, peste 10.000 lei lunar

Acesta atrage atenţia că, în momentul de faţă, în România, există pe listele de aşteptare ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate peste 2.500 de pacienţi care ar trebui să beneficieze de tratament cu medicamente noi pentru stoparea cancerului.

„Dacă aceşti pacienţi nu beneficiază de tratamentele noi de care au nevoie, ci stau pe listele de aşteptare, boala se agravează şi când, în sfârşit au acces la tratamentul scump, acesta nu mai dă rezultatele scontate”, explică Cezar Irimia.

Potrivit preşedintelui ABC, tratamentul lunar, cu medicamente scumpe, pentru un bolnav de cancer, ajunge la 10.000 lei. Programul naţional de oncologie a avut alocată iniţial, o sumă de 596.6 milioane de lei, la fel ca în 2008, dar a fost suplimentată cu încă 120 de milioane de lei. 

Secţiile de oncologie se adaptează

Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, protocoalele pentru tratarea celor patru tipuri de cancer au intrat în vigoare la 1 septembrie, iar secţiile de oncologie din ţară le implementează. „Spitalele din provincie, de exemplu, nu au aceeaşi dotare ca şi cele din Capitală, dar trebuie să se adapteze în aşa fel încât actul medical desfăşurat acolo să se ridice la acelaşi standard, conform cu protocoalele terapeutice“, explică Oana Grigore.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite