S-a înfiinţat Registrul Naţional de Celule Stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a înfiinţat Registrul Naţional de Celule Stem
S-a înfiinţat Registrul Naţional de Celule Stem

Primul ministru Emil Boc a declarat astăzi că Guvernul a aprobat înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem unde se pot înscrie toţi românii.

Boc a precizat că această măsură vine în sprijinul populaţiei, dar se fac şi importante economii financiare prin faptul că "în timp ce în străinătate o operaţie care necesită celule stem costă peste 100.000 de euro, în România aceasta va fi între 40 - 50.000 de euro".

''Este o promisiune de suflet a Guvernului cu privire la realizarea acestui registru prin care nu numai că vor fi salvate vieţi omeneşti, dar vom da posibilitate oamenilor să găsească donatori compatibili atât în România, cât şi în străinătate, pentru tratatea unor boli cum ar fi leucemia'', a spus Boc.

Primul ministru a mai afirmat că românii sunt aşteptaţi să se înscrie voluntar în acest Registru.

''Cu alte cuvinte, românii sunt aşteptaţi să se înscrie voluntar în registru şi în funcţie de compatibilitate (...) vor putea să ajute la salvarea de vieţi omeneşti'', a conchis premierul.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va funcţiona ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi va fi finanţat de la bugetul de stat, din donaţii, sponsorizări şi din alte surse, conform legii.

Activitatea acestuia se va realiza, la nivel teritorial, prin trei Centre de Transplant de Celule Stem în Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Vor mai exista şi opt Centre de Recrutare şi Testare Primară, care se vor înfiinţa în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara.

Registrul va funcţiona cu un număr total de 40 de posturi, asigurate prin redistribuire din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite