Reconstrucţia, mai eficientă decât transplantul de penis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dau şansa prelungirii substanţiale a vieţii, iar cel de rinichi creşte enorm calitatea vieţii", ne-a declarat prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la

dau şansa prelungirii substanţiale a vieţii, iar cel de rinichi creşte enorm calitatea vieţii", ne-a declarat prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul Floreasca.
El a adăugat că în cazul transplantului de mână, faţă sau penis, organe care nu sunt vitale, consecinţele trebuie analizate foarte bine înainte de intervenţie. "Spitalul de Urgenţă este înscris în programul de transplant pentru realizarea unui transplant de mână, dar nu vom interveni pentru o amputaţie obişnuită, ci doar la pacienţi cărora le lipsesc ambele mâini".

Orice organ poate fi transplantat
Tehnologia a avansat foarte mult, putem să transplantăm orice organ, numai că ceea ce îi face pe medici să fie reţinuţi este tratamentul imunosupresiv pe care pacientul trebuie să-l ia toată viaţa şi care acţionează asupra sistemului imunitar, "păcălindu-l" să accepte noul organ. Acest tip de tratament scurtează însă viaţa şi duce la complicaţii, ca orice produs puternic activ.

Impactul psihologic duce la respingerea grefei
Mai intervine şi impactul psihologic, inclusiv pentru cei din jur. Spre deosebire de organele vitale, aici apar şi detalii anatomice care trebuie analizate - sex, dimensiune, formă, culoare. Impactul psihologic l-a făcut şi pe beneficiarul primului transplant de mână, în 2001, să decidă înlăturarea ei. Dacă pentru transplantul de cord este nevoie de o selecţie dintre cinci-şase donatori, pentru compatibilitate, în cazul transplantului de mână este nevoie de 25-30. "Am avut multe cazuri de amputaţii de penis, din cauza accidentelor de muncă sau chiar chirurgicale sau ca urmare a electrocutării, dar le-am rezolvat prin reconstrucţie cu ţesuturi proprii, fără să afectăm durata de viaţă. În aceste cazuri, după ce s-a depăşit perioada critică de 12-14 zile, pacientul poate avea o viaţă normală", a explicat prof. dr. Ioan Lascăr. Deşi, aparent, transplantul de penis implică costuri mai mici faţă de reconstrucţie, din cauza tratamentului imunosupresiv şi analizelor frecvente care sunt necesare, costurile se ridică enorm.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite