Recomandari pentru prevenirea botulismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sanatatii a facut o serie de recomandari pentru prevenirea aparitiei cazurilor de botulism. In primele cinci luni ale anului, s-a inregistrat o crestere usoara a numarului celor care au

Ministerul Sanatatii a facut o serie de recomandari pentru prevenirea aparitiei cazurilor de botulism. In primele cinci luni ale anului, s-a inregistrat o crestere usoara a numarului celor care au contactat aceasta boala, fata de anii precedenti. Specialistii cer populatiei sa acorde atentie sporita modului de preparare si consumare a conservelor, sa evite folosirea continutului ambalajelor bombate sau cu modificari de gust si miros si sa nu dea copiilor de pana intr-un an produse crude sau cu miere de albine. Simptomele caracteristice bolii apar la 12-36 de ore (cu maxime intre patru ore si opt zile) de la consum si sunt: oboseala accentuata, vedere confuza si dubla, dificultate de vorbire si inghitire. De asemenea, gura, gatul si limba sunt uscate si urmeaza o slabiciune musculara generala, paralizia muschilor motori cu instalarea insuficientei, care, in mod obisnuit, este cauza directa a mortii, in cazul in care boala nu a fost diagnosticata si tratata corect. In majoritatea cazurilor, aceste simptome sunt precedate de greturi, varsaturi, senzatie de arsura gastrica si constipatie. O particularitate o reprezinta botulismul sugarului - in urma ingestiei de miere sau siropuri contaminate, cu manifestari de gravitate diferita, de la forme usoare pana la moarte subita. Specialistii recomanda prezentarea de urgenta la medic, imediat dupa aparitia primelor semne de boala. Majoritatea acestor cazuri au aparut in judetele din vestul tarii, in special din cauza obiceiurilor alimentare (consum de carne si mezeluri afumate, conservate in grasime sau sarate). Medicii recomanda consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider. In cazul alimentelor gatite, trebuie asigurata o temperatura de preparare de peste 700 de grade Celsius.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite